Neistina

Nikšićeva "prva" solarna elektrana u regionu

Nermin Niksic
Nermin Nikšić

Federalni premijer Nermin Nikšić pustio je u Kalesiji u pogon solarnu elektranu u poduzeću Eko energija d.o.o.”Ovo je veliki dan, ne samo za Kalesiju, Tuzlanski Kanton i Federaciju, ovo je veliki dan za region. Jer, podsjetiću, možda malo nezapaženo prolazi činjenica da je ovo prvi pogon ovakve vrste u regionu, da ovo nema ni u zemljama koje su u našem okruženju“, rekao je Nikšić.

(FENA, 19. 3. 2012., kompletna vijest OVDJE)

Komentar:

Premijer Nikšić očito nije upoznat sa dešavanjima “u regionu”, po pitanju obnovljivih izvora energije: “U mjestu Sikirevci 50 kilometara istočno od Slavonskog Broda jučer je službeno u pogon puštena prva slavonska solarna elektrana. Sikirevačka elektrana je niz fotonaponskih panela na krovu obiteljske kuće vlasnika Ivana Lovrića, a u prizemlju je ormarić s elektronikom preko kojeg prolaze proizvedeni kilovati u eletrodistribucijsku mrežu HEP-a. Lovrić se 20 godina bavio ugostiteljskim poslom koji mu više, kaže, nije išao. Ideju o solarnoj elektrani preuzeo je od susjeda, a za sve potrebne dozvole trebalo mu je godinu dana. Stečeno iskustvo Lovrić sada pak planira iskoristiti pružajući konzultantske usluge budućim investitorima i posredujući između projektanata, dobavljača opreme i instalatera, a upita je svakim danom sve više. Solarna elektrana iz Sikirevaca tek je peta elektrana tog tipa u Hrvatskoj.” (Hina, 23. 5. 2011., kompletna vijest OVDJE.) Slovenija se, vjerovatno, više ne računa kao “region”, a kuriozitet je da je danas, takođe, otvorena i najveća hrvatska solarna elektrana: “Tvrtka Adria Sol iz Kukuljanova pokraj Rijeke izgradila je na krovu pogona za preradu soli u Industrijskoj zoni Kukuljanovo do sada najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283kWp. Ukupna investicija prelazi 500 tisuća eura, a povrat investicije očekuje se nakon šest godina. Svu proizvedenu električnu energiju elektrana predaje u elektroenergetsku mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi više od 300 tisuća kWh što bi, primjerice, kako u priopćenju navodi tvrtka Adria sol, bilo dovoljno za opskrbu oko sto kućanstava električnom energijom.” (Vecernji.hr, 19. 3. 2012. , kompletna vijest OVDJE.)
Poduzetnicima koji su napravili prvu bh. solarnu elektranu svakako treba čestitati, no premijer Nikšić bi se trebao dobro raspitati, prije nego u javnost “pusti” velike riječi.

Pitajte Istinomjer!