Neispunjeno

Nikšić: Sredstva za pomoć poplavljenim područjima još nisu uplaćena

nermin-niksic„Sredstva mogu biti u ponedjeljak ili utorak operativna, dakle u opštinama, a oni će dalje da distribuiraju prema korisnicima.“

Nermin Nikšić, premijer FBiH, – govoreći o uplati 9,6 miliona KM pomoći poplavljenim područjima

(FTV, 05.09.2014.)

Komentar:

U vrijeme kada se građani/ke BiH suočavaju sa ko zna kojim po redu poplavama ove godine, građani najteže poplavljenih gradova u FBiH saznali su juče da prikupljena sredstva za pomoć u iznosu od 9,6 miliona KM još uvijek nisu raspoređena, niti se zna kada će se to desiti. Potvrdio je to direktor Fonda za pomoć poplavljenim u FBiH, Jasmin Jaganjac, koji kaže da se još uvijek čeka da opštine dostave svoje transakcijske račune za uplatu sredstava. Tako još nije uplaćena niti jedna marka iz ovog fonda, iako je federalni premijer rekao da će se to dogoditi još prije sedam dana.

Podsjećamo, nakon majskih poplava Vlada FBiH je uspostavila Fond za pomoć poplavljenim u FBiH, preko kojeg bi se vršila uplata sredstava za pomoć u saniranju štete. Fond je, međutim, profunkcionisao tek prošle sedmice, dakle gotovo četiri mjeseca nakon majskih poplava, iako su zvaničnici u ovom entitetu tada najavili žurne aktivnosti na saniranju nastale štete.

Od prikupljenih 9,6 miliona KM, 6 miliona je namjenjeno za saniranje stambenih objekata, 2 miliona za interventnu pomoć privrednim objektima pogođenim poplavama, milion za infrastrukturnih objekata i saobraćajnica, dok je planirano da u rezervi ostane 600.000 KM.

Dakle, iako su se stekli svi uslovi da građani u pogođenim područjima napokon dobiju pomoć za saniranje nastale štete, to se nije dogodilo u roku koji je najavio premijer Nikšić, pa je stoga i njegovo obećanje ostalo neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!