Nikšić ponovio stav o “gašenju” SDP-a BiH

Prije nešto više od godinu dana, Demokratska fronta (DF) uputila je na adresu SDP-a BiH dokument pod nazivom “Prijedlog principa (plana) za održavanje Kongresa ujedinjenja”.

I pored toga što su iz DF-a tada tvrdili da “SDP nije razumio prijedlog DF-a o ujedinjenju”, samo par dana nakon što je prijedlog upućen, oglasio se predsjednik SDP BiH, Nermin Nikšić.

Naglašavajući da je Predsjedništvo SDP-a BiH donijelo “prvi i osnovni zaključak da o ukidanju SDP-a BiH ne može biti razgovora, te da samim tim i ovi uslovi o ujedinjenju koji podrazumijevaju gašenje postojećeg i stvaranje novog političkog subjekta ne dolaze u obzir”, Nikšić je pored ostalog dodao:

Ne pada mi na pamet biti predsjednik SDP-a koji će nakon 108 godina potpisati akt o gašenju stranke.

Nermin Nikšić, 19.03.2018.

Još jednom, ovoga puta krajem marta 2019. godine Predsjedništvo DF-a poziva na, kako se navodi, “ujedinjenje bosansko-hercegovačke političke ljevice”:

Očekujemo od SDP-a BiH, njegovih organa, rukovodstva, zastupnika, istaknutih pojedinaca u organima, članova, aktivista i simpatizera da odmah i bez odlaganja udružimo naše političke organizacije i kapacitete, a sve na temelju ranijih zajedničkih kongresnih odluka i potpisanih sporazuma o ujedinjenju bosansko-hercegovačke političke ljevice, u koju je DF spreman uklopiti svoj politički subjektivitet.

Demokratska fronta, 26.03.2019.

Međutim, prvi čovjek SDP-a BiH ponavlja svoj ranije izrečeni stav:

Kad je u pitanju obnovljena inicijativa za ujedinjenje i formiranje novog političkog subjekta o tome smo se već izjašnjavali i mi nećemo pristati na gašanje SDP-a.

Nermin Nikšić, 26.03.2019.

Ovim Istinomjer stav Nermina Nikšića po pitanju eventualnih inicijativa za formiranje novog političkog subjekta koje bi kao rezultat imale “gašenje” SDP-a BiH ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje...

Uskoro počinje sanacija krova Aškenaške sinagoge?

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović je na sastanku, koji je održao u martu ove godine, sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, najavio da...


Vodovod “Plava voda” i dalje čeka garanciju Vlade ZDK

Vlada Zeničko- dobojskog kantona još uvijek nije dala garancije za kredit kojim bi se finansirao projekt izgradnje regionalnog vodovoda „Plava voda“. Priča o izgradnji regionalnog vodovoda...