Nikšić ponovio stav o “gašenju” SDP-a BiH

Prije nešto više od godinu dana, Demokratska fronta (DF) uputila je na adresu SDP-a BiH dokument pod nazivom “Prijedlog principa (plana) za održavanje Kongresa ujedinjenja”.

I pored toga što su iz DF-a tada tvrdili da “SDP nije razumio prijedlog DF-a o ujedinjenju”, samo par dana nakon što je prijedlog upućen, oglasio se predsjednik SDP BiH, Nermin Nikšić.

Naglašavajući da je Predsjedništvo SDP-a BiH donijelo “prvi i osnovni zaključak da o ukidanju SDP-a BiH ne može biti razgovora, te da samim tim i ovi uslovi o ujedinjenju koji podrazumijevaju gašenje postojećeg i stvaranje novog političkog subjekta ne dolaze u obzir”, Nikšić je pored ostalog dodao:

Ne pada mi na pamet biti predsjednik SDP-a koji će nakon 108 godina potpisati akt o gašenju stranke.

Nermin Nikšić, 19.03.2018.

Još jednom, ovoga puta krajem marta 2019. godine Predsjedništvo DF-a poziva na, kako se navodi, “ujedinjenje bosansko-hercegovačke političke ljevice”:

Očekujemo od SDP-a BiH, njegovih organa, rukovodstva, zastupnika, istaknutih pojedinaca u organima, članova, aktivista i simpatizera da odmah i bez odlaganja udružimo naše političke organizacije i kapacitete, a sve na temelju ranijih zajedničkih kongresnih odluka i potpisanih sporazuma o ujedinjenju bosansko-hercegovačke političke ljevice, u koju je DF spreman uklopiti svoj politički subjektivitet.

Demokratska fronta, 26.03.2019.

Međutim, prvi čovjek SDP-a BiH ponavlja svoj ranije izrečeni stav:

Kad je u pitanju obnovljena inicijativa za ujedinjenje i formiranje novog političkog subjekta o tome smo se već izjašnjavali i mi nećemo pristati na gašanje SDP-a.

Nermin Nikšić, 26.03.2019.

Ovim Istinomjer stav Nermina Nikšića po pitanju eventualnih inicijativa za formiranje novog političkog subjekta koje bi kao rezultat imale “gašenje” SDP-a BiH ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS bez rezervnog sastava policije

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj  18.04.2019. godine usvojila...

U toku asfaltiranje puta do deponije Trešnjica

Izgradnja pristupnog puta do Centra za upravljanje otpadom Trešnjica, koji se nalazi na području Grada Goražda, aktuelizirana je još polovinom juna 2017. godine potpisivanjem ugovora vrijednog...JU Dom zdravlja KS u narednom periodu zaposlit će 98 zdravstvenih radnika

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS) održane 06. juna 2019. godine ministrica zdravstva KS, Amela Softić i ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, Malik Graibija...