Analize

Nikšić odveo sebe na prvenstvo, a ne reprezentacije

NikšićJoš uvijek aktuelni premijer Federacije Bosne i Hercegovine i novi predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, oglasio se na svom Facebook profilu povodom prozivki u medijima da formiranje vlasti u FBiH čeka njegov povratak iz Katara, gdje je pratio Svjetsko prvenstvo u rukometu, kao i navoda da Nikšić namjerno opstruira taj proces. Komentarišući situaciju oko izbora potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda i buduće funkcionisanje vlasti, aktuelni premijer osvrnuo se i na uspješnost bh. sporta za vrijeme svog mandata:

“Istina je da su se u vrijeme mandata “naše” Vlade prvi put u istoriji na svjetsko prvenstvo plasirale fudbalska i rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine”, rekao je Nikšić.

(Klix.ba, 21.01.2015.)

Ovom izjavom Nikšić je implicirao da je Vlada FBiH, u periodu dok je on bio na njenom čelu, bila zaslužna za plasman naše rukometne i fudbalske reprezentacije na svjetska prvenstva u Kataru i Brazilu, što je daleko od istine.

Nesporna je činjenica da Vlada FBiH kontinuirano vrši izdvajanje novčanih sredstava kako bi se npr. stimulirali uspješni i talentovani sportaši kao i sportski klubovi u FBiH. Međutim, ta sredstva usmjerena su na sport koji je od značaja za FBiH, a ne za BiH. Ako pogledamo sama novčana izdvajanja za sport možemo vidjeti da Vlada FBiH u mandatu 2010. – 2014. nije bila relevantan faktor u uspjehu bh. sporta, pa tako ni u uspjehu ove dvije reprezentacije. U prošlom mandatu svakako nije došlo do sistemskih promjena u načinu finansijskog stimuliranja talenata u sportu, niti su se izdvajanja povećala. Iz pregleda izdvajanja u budžetima, za stavku “Transfer za sport od značaja za FBiH”, vidljivo je da su se izdvajanja za sport iz godine u godinu čak i smanjivala.

Ukoliko se uporede sa prethodnim mandatom (2006. – 2010.), izdvajanja za istu budžetsku stavku čak su se prepolovila. Tako je 2007. godine plaćeni iznos za “Transfer za sport od značaja za FBiH” bio 3.624.747 KM, dok je na kraju 2013. godine on bio tri puta manji i iznosio je 1.016.426 KM. Na ime ove stavke, za period januar-septembar 2014. godine isplaćeno je nešto manje od milion KM (964.346 KM).

Sam tekući grant Federalnog ministarstva kulture i sporta je 2013. godine bio šest puta manji u odnosu na onaj iz 2007. godine. Tako je 2007. godine na ime tekućeg granta plaćeno 16.298.367 KM, dok je za istu svrhu 2013. godine plaćeno samo 2.711.926.

Osim toga Vlada FBiH od 2012. godine, prema Uredbi o kriterijima za nagrade sportistima, sportskim radnicima i udruženjima za vrhunske sportske rezultate, izdvaja sredstva za nagrađivanje istih. Kako se iz samog imena Uredbe može zaključiti, nagrade se dodjeljuju na osnovu ostvarenih vrhunskih rezultata, te one ne predstavljaju kontinuiranu potporu sportistima i udruženjima da bi se o njima moglo govoriti kao o nečemu što je doprinijelo ostvarenju takvih rezultata.

Ono što Vlada premijera Nikšića jeste uradila za ove dvije reprezentacije je davanje saglasnosti da se Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine, u svrhu učešća muške seniorske rukometne reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu – Katar 2015, iz tekuće rezerve dodijeli 200.000 KM. Iako pohvalan, i ovaj potez nastupio je tek mjesec dana nakon što je rukometna reprezentacija BiH ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo.

Koliko se istinski (ne) ulaže u sport u FBiH, prvenstveno u fudbal i rukomet, govori i činjenica da niti jedan igrač fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine ne dolazi iz premijerligaškog fudbalskog kluba sa teritorije FBiH. Od 24 igrača koja su predstavljala BiH na proteklom Svjetskom prvenstvu u Brazilu, samo tri su u mandatu premijera Nikšića kratko igrala u Premijer ligi BiH, odnosno u klubu koji dolazi sa teritorije FBiH.

Slična situacija je i sa rukometnom reprezentacijom BiH. Samo jedan njen igrač igra za rukometni klub iz FBiH, dok je njih samo 8 od 20, u protekle četiri godine, određeno vrijeme igralo u dva kluba iz FBiH. Jedan od ta dva kluba je Bosna BH Gas, koji se danas bori za opstanak, susrećući se sa velikim dugovima prema igračima, nezadovoljstvom igrača, te njihovim napuštanjem kluba. U nešto boljoj situaciji je drugi klub, RK Izviđač, ali se i on još 2013. godine našao na nepopularnoj listi poreskih dužnika, sa dugom od 115.789 KM.

Za kraj je svakako zanimljivo spomenuti i da SDP BiH, stranka iz koje dolazi premijer Nikšić i čiji članovi čine dio većine u Vladi FBiH, nije ponudila niti jedno obećanje, kao ni programsko rješenje za oblast sporta, kako za prethodni mandat, tako ni za mandat 2014. – 2018. Tako prema svemu navedenom u tekstu možemo zaključiti i da je Nikšićev pokušaj da sportske uspjehe bh. reprezentacija poveže sa radom Vlae FBiH potpuno neutemeljen.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!