Neispunjeno

Nikšić: Ništa od proširenja saradnje sa EBRD-om u protekloj godini

nermin-niksicPremijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je primio visoku delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojim povodom su predsjednik te institucije Sir Suma Chakrabarti i direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić potpisali Ugovor o projektu za Koridor 5C. Premijer Nermin Nikšić potvrdio je da će EBRD ostati u BiH i da je veoma zainteresovana za proširivanje saradnje, koja ove godine očekuje ulaganje od 150 miliona eura.

“Otvorili smo niz oblasti u vezi s izradom buduće strategije Evropske banke za obnovu i razvoj za Federaciju i za BiH, kao što su otvaranje novog procesa privatizacije, pitanje daljnjeg učešća u infrastrukturi i javnoprivatnom partnerstvu kada je u pitanju energetski sektor”, rekao je Nikšić.

(Fena, 02.07.2013.)

Komentar:

Kada je prije nešto više od godinu dana razgovarao sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), premijer FBiH, Nermin Nikšić, izrazio je želju za nastavkom saradnje sa ovom finansijskom institucijom, te je istakao kako se razgovaralo o nastavku saradnje kroz projekte u mnogim oblastima, poput infrastrukture ili energetskog sektora.

No, godinu dana kasnije u FBiH nije započet niti jedan novi projekat sa EBRD-om. Tačnije u posljednjoj godini u našoj zemlji su aktuelna samo tri nova projekta koja se realizuju u saradnji sa EBRD-om. Dva javna projekta u oblasti infrastrukture se realizuju u Republici Srpskoj (toplifikacija Prijedora i Pala), dok se u FBiH realizuje jedino privatni projekat u oblasti agrobiznisa, pod nazivom BINGO II, u saradnji sa kompanijom “Bingo d.o.o.”.

Screen Shot 2014-07-24 at 1.02.01 PM

Dakle, evidentno je da od najavljivanog proširenja saradnje Vlade FBiH sa EBRD-om u posljednjoj godini nije bilo ništa, a pogotovo ne u oblasti infrastrukture i energetskog sektora u FBiH. Stoga i ovu najavu premijera Nikšića možemo ocijeniti kao neispunjeno obećanje.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!