Istina

Nikšić: Lukač me slagao u vezi sa Vikićem!

Nermin Nikšić

“U slučaju Vikić, Dragan Lukač je tražio sastanak preko gospodina Zvonka Jurišića, organizovali sastanak, on predložio i rekao da će ispoštovati, i slagao”, izjavio je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

(Oslobođenje, 12. 1. 2012.)

Komentar:

Slučaj penzionisanja/umirovljenja Dragana Vikića, simbola odbrane Sarajeva i BiH, kompleksan je i zadnjih mjeseci preokupira javnosti u FBiH. No, krenimo od Nikšićeve izjave i navodne “laži” Dragana Lukača. Naime, 22. 12. 2011. godine, kako izvještava Federalna.ba, zaista je upriličen sastanak koji spominje Nikšić: “U Vladi FBiH, na inicijativu premijera Nermina Nikšića i ministra unutrašnjih poslova Predraga Kurteša te uz prisustvo lidera HSP-a Zvonka Jurišića, održan je sastanak kojem su prisustvovali Dragan Lukač, direktor FUP-a, i Dragan Vikić, komandant Specijalne jedinice u ovoj agenciji. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata s ciljem da se pokuša pronaći izlaz iz situacije koju je izazvala odluka Lukača da penzioniše Vikića, uprkos zvaničnim podacima koji potvrđuju kako Vikić nema uvjete za penziju. Akteri sastanka nisu željeli davati izjave, a u ovom trenutku može se reći kako će biti formirana komisija koja će utvrditi činjenično stanje.”
Nakon sastanka, formirana je i mješovita Komisija koje ća zaista procijeniti da li Vikić ispunjava uslove za prestanak radnog odnosa, a kako prenose 24sata.info i FTV, 4. 1. 2012. godine, “Dragan Vikić, simbol odbrane Sarajeva, razdužio je službeno oružje, iskaznicu kao i svu opremu. Dragan Vikić, čovjek koji je ugradio život u odbranu naše zemlje, kao i u sve rezultate Specijalne policijske jedinice, nezakonito je penzionisan. Potvrdila je to Mješovita komisija koja je ustanovilo da Vikić ima 36, a ne kako tvrdi direktor FUP-a Dragan Lukač 41 godinu staža.”
Dakle, komisija je rekla svoje i to nakon sastanka sa Nikšićem, Lukačem, Jurišićem i Vikićem. Iako je nejasno zbog čega je Lukač zakazao sastanak preko Jurišića, on je i nakon odluke komisije ostao pri svom: “FUP je utvrdio da četiri policijska službenika ispunjavaju uvjete za prestanak radnog odnosa sukladno Zakonu sa 31. 12. 2011. godine. Provedena je procedura i donesena rješenja među kojima i ono gdina Dragana Vikića”, izjavio je Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije. (Oslobođenje, 13. 1. 2012.)
Dakle, nakon sastanka, Komisije, pa čak i prijetnji protestima Vikićevih ratnih drugova (detaljnije OVDJE), Lukač je nastavio – po svom. Zadivljuje upornost Dragana Lukača, nadamo se da će tako uporan biti i u suzbijanju kriminala u federaciji, koji je svakim danom sve vidljiviji. Nermin Nikšić je, shodno svemu navedenom, ipak govorio istinu.
Ostaje nada da će se slučaj Vikić riješiti na zadovoljstvo svih koji su uključeni u ovu “baladu” od početka.

Pitajte Istinomjer!