Nedosljedno

Nikšić: Kada će se zaista rješiti problemi “Aluminija”?

nermin-niksic“Treba učiniti sve kako bi bili riješeni problemi s kojima se suočava mostarski ‘Aluminij’ i omogućen daljnji uspješan rad ovog mostarskog kombinata”.

Ovo nepodijeljeno i čvrsto stajalište iskazano je na današnjem susretu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, predsjednika Nadzornog odbora „Aluminija“ Mirka Puljića, v.d direktora ove kompanije Vjekoslava Domljana i izaslanstva tvrtke ‘Glencore’, koje je predvodio direktor Odjela za aluminij, marketing i industrijska dobra Andrew Caplan.

(Fena, 26.11.2013.)

„Problem nagomilanih dugova u Aluminiju ne može se riješiti preko noći. Vlada Federacije nema zakonsku mogućnost direktnog ugovaranja nižih cijena električne energije za Aluminij, ali postoje druge mogućnosti kako pomoći kompaniji. To se može učiniti, primjerice, kroz Zakon o financijskoj konsolidaciji privrednih društava, izjavio je Nikšić, te dodao kako dug Aluminija nije samo dug te kompanije nego postaje problem za cijelu FBiH i dvije elektroprivrede.“

Također, rekao je kako su u Vladi FBiH spremni napraviti plan financijske konsolidacije zajedno s drugim povjeriteljima, bankama i dobavljačima Aluminija.

(Oslobođenje, 22.03.2014.)

Komentar:

Krajem prošle godine, prilikom posjete kompaniji „Aluminij“ Mostar, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je kako će se Vlada na čijem je čelu založiti za rješenje nagomilanih problema u ovoj kompaniji.

Početkom novembra prošle godine, smjenjena je cjelokupna uprava “Aluminija”, a Vlada FBiH se bavila i pitanjem snabdijevanja ove kompanije električnom energijom, te utvrđivanjem liste uposlenika koji su bill na listi privrednog društva “Aluminij” d.d. Mostar 31.12.1991. godine. Vlada FBiH se ovim potezima deklarativno uključila u rješenje problema u ovoj kompaniji, no, iako je od tada proteklo pet mjeseci, do sada nije rješeno mnogo njih.

Nezavisni sindikat radnika Aluminija početkom marta ove godine uputio je Otvoreno pismo premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Erdalu Trhulju, u kojemu su ih podsjetili na neispunjena obećanja koja su dali nakon što je izabrana nova uprava kompanije i najavili da će izići na ulice i blokirati saobraćaj na magistralnom putu M-17 ukoliko se ova obećanja ne ispune.

Nedugo zatim, premijer Nikšić je izjavio da će Vlada FBiH napraviti plan finansijske konsolidacije ove firme, što se još uvijek nije dogodilo. No, pored toga, Nikšić je naglasio i da se „problemi u Aluminiju ne mogu riješiti preko noći“, iako je od trenutka kada je najavio njihovo rješavanje proteklo čak pet mjeseci. Iako je neosporno da je rješavanje nagomilanih problema “Aluminija” proces koji zahtijeva vrijeme, ovakva izjava, ako se da nakon pet mjeseci od najave aktivnog uključivanja Vlade FBiH u ovaj proces, ipak pokazuje nedosljednost federalnog premijera u odnosu na prethodne najave, kada takvih “ograda” nije bilo.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!