Nedosljedno

Nikšić: „Ima l' ko da je bolji od mene?“

nermin-niksic„Što se tiče SDP-a niko od nas nije u pitanju. Nijedna politička funkcija nije vrijedna nijednog ljudskog života.“

Nermin Nikšić, Premijer FBiH

(Press konferencija SDP-a BiH, 07.02.2014.)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) izjavio je večeras da je spreman povući se sa te funkcije onog trenutka ”kad neko dođe s pečatom da je premijer FBiH i da će preuzeti funkciju odgovorno”

”Dok se to ne desi ja ću obavljati ovu funkciju i boriti se za narod”, kazao je Nikšić gostujući na Face TV.

(Anadolija, 08.02.2014.)

„Dajem ostavku jedino ako na moje mjesto dođe netko bolji od mene.“

Nermin Nikšić, Premijer FBiH

(Fena, 10.02.2014.)

Komentar:

Nakon održavanja dramatičnih protesta u petak 07. februara, kada je između ostalog zapaljeno više zgrada kantonalnih Vlada u FBiH, kao i Zgrada Predsjedništva BiH, SDP BiH upriličio je vrlo dramatičnu konferenciju za medije. Tom prilikom je premijer FBiH Nermin Nikšić, na pitanje novinara o mogućoj ostavci, rekao kako „niko iz SDP-a nije u ptianju“, te da nijedna politička funkcija nije vrijedna nijednog ljudskog života, implicirajući da je spreman podnijeti ostavku ako to od njega zatraže prosvjednici.

Dan nakon toga, gostujući na FACE TV-u, Nikšić je malo omekšao stav o mogućnosti podnošenja ostavke na mjesto premijera FBiH, te je rekao kako će ostavku dati onda kada mu dođe neko sa podrškom parlamentarne većine u FBiH. Do tada će, kako je rekao, „ostati na funkciji i boriti se za narod“.

Međutim, kada je taj isti narod od njega izričito tražio ostavku na protestima pred zgradom Vlade FBiH u ponedjeljak 10. februara, Nikšić im je poručio da će ostavku dati „onda kada dođe neko bolji od njega“.

Dakle, u samo tri dana Nikšić je tri puta promijenio stav o podnošenju ostavke, prešavši put od stava da nijedna funkcija nije vrijedna ljudskog života, do toga da ne postoji niko ko bi njegovu funkciju mogao obavljati bolje od njega. Za ove izjave, od Istinomjera dobija ocjenu “nedosljedno”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!