Neistina

Ni Federacija BiH nije državna zajednica

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović, tokom gostovanja na Radio-televiziji Herceg-Bosne 25. septembra 2022. godine, oslovio je entitet Federaciju Bosne i Hercegovine “državnom zajednicom”.

Screenshot: FENA

U tom kontekstu, Martinović je izjavio sljedeće:

Federacija Bosne i Hercegovine je složena državna zajednica. Znači, ona je koncipirana i u Washingtonu na način da se osigura puna jednakopravnost i hrvatskog i bošnjačkog naroda. Poslije ustavnih promjena, dodato je i srpski narod.

Tomislav Martinović, 25.9.2022.

Nekoliko puta u prošlosti Istinomjer se bavio tvrdnjama da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica”, a ocjenu neistinito za ovakve izjave dobili/e su Milorad Dodik, Srđan Mazalica, Denis Šulić i Borjana Krišto.

Pojam “državna zajednica” ne spominje se ni na jednom mjestu u Ustavu Bosne i Hercegovine. Štaviše, prvi član Ustava definiše kontinuitet pravnog postojanja Bosne i Hercegovine.

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama. Ustav Bosne i Hercegovine S obzirom na navedeno, Istinomjer tvrdnju Borjane Krišto da je Bosna i Hercegovina.

Ustav BiH

Baš kao što Bosna i Hercegovina nije državna zajednica, nego država, tako ni Federacije Bosne i Hercegovine nije državna zajednica, nego entitet.

Termin “državna zajednica” ne spominje se nigdje ni u Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, a da se radi o jednom od dva entiteta unutar države, jasno je iz prvog člana Ustava:

Federacija Bosne i Hercegovine je jedan od dva entiteta države Bosne i Hercegovine i ima svu vlast, nadležnosti i odgovornosti koje Ustavom Bosne i Hercegovine nisu date u isključivu nadležnost institucija Bosne i Hercegovine.

Ustav FBiH

Ovim Istinomjer tvrdnju Tomislava Martinovića da je Federacija Bosne i Hercegovine “državna zajednica” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!