Sanja Vulić “nije čula niti jednu” Dodikovu uvredu nekom narodu

U intervjuu emitovanom u emisiji “Mreža” na Federalnoj televiziji 7. novembra 2023. godine zastupnica u Predstavničkom domu PSBiH Sanja Vulić govorila je, između ostalog, i o svom stranačkom predsjedniku i njegovom zalaganju za dejtonsku BiH.

Fotomontaža: Istinomjer

Tom prilikom izjavila je da nikada nije čula kako Milorad Dodik govori nešto protiv bilo kojeg naroda.

Ja nisam čula niti jednu izjavu koju je predsjednik Dodik izjavio protiv bilo kog naroda. Ni Srba, ni Bošnjaka, ni Hrvata.

Sanja Vulić, 7.11.2023.

Ipak, suprotno ovoj tvrdnji, aktuelni predsjednik RS u više je navrata iznosio uvrede na račun pretežno bošnjačkog naroda, kojeg je tokom intervjua na RTRS-u u augustu 2021. godine nazvao “podaničkim narodom”.

Bošnjaci, šta oni misle? Nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nemaju u sebi karaktera da to budu. Oni nisu državotvorni narod, oni su podanički narod. Ja ne vrijeđam nikog, ja samo dajem karakteristike.

Milorad Dodik (32:52 – 34:45), 3.8.2021.

I godinu kasnije, u intervjuu za rusku agenciju Tas, u funkciji člana Predsjedništva BiH iznio je stav da RS “s muslimanima” ne može imati zajedničke škole i udžbenike, poredeći BiH s Ukrajinom.

Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je sa Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je ‘specijalna operacija’ Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje – sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike.

Milorad Dodik, 19.9.2022.

Milorad Dodik često, kada se referiše na Bošnjake, ovaj narod naziva “muslimanima”, a jedne prilike u aprilu ove godine, reagujući na izjave člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, obrazložio je kako su zapravo “muslimani u BiH bivši Srbi”.

Sto posto je bio neki tamo koji je prihvatio islam i napustio svoju prvu vjere. Moji nisu htjeli i moji su ostali, bili su prvo na području Konavala, pa su otišli u Srbiju, još davno, prije 200-300 godina, pa su iz Srbije otišli za Knin, iz Knina u Drvar, pa su iz Drvara došli u Lijevče polje. Tako su se moji borili protiv tih Bećirovića iz prošlih vjekova. Oni kažu nama da smo bosanski Srbi, a kad mi kažemo da su oni srpski muslimani, onda se čitav svijet digne na nas kako mi omalovažavamo nekoga.

Milorad Dodik, 22.4.2023.

Brojni su primjeri sličnih tvrdnji kojima se Istinomjer bavio i ranije, a treba spomenuti i da je Milorad Dodik političar s najviše izjava koje mogu poticati na širenje mržnje zabilježenih u bazi podataka BIRN-a Bosne i Hercegovine tokom 2022. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!