“Ad hominem” uvrede – standard bh. politike

Umjesto konstruktivnog dijaloga, bh. javnost često svjedoči uvredljivim izjavama i komentarima na račun političkih oponenata. Tako je i kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić naveo razlog zbog kojeg je, prema njegovim riječima, Damir Arnaut “opterećen” njim.

Nakon što su SNSD i SDP 11. januara 2023. godine usaglasili stav u vezi s pozicijom ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, predloženo je da ovu funkciju preuzme Sevlid Hurtić iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni.

Prethodno je novoizabrani federalni zastupnik i kadar Naše stranke Damir Arnaut istakao da neće podržati sastav Vijeća ministara BiH u kojem je Hurtić predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, navodeći kao razlog da je Hurtić “jasno Dodikov čovjek” i da će “kao bošnjačka ruka biti ta Dodikova poluga”.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa stavom Damira Arnauta, Hurtić je kao povod Arnautove “opterećenosti” njim naveo banalan razlog – činjenicu da Hurtić ima kosu.

Ja sam od Refika Hurtića hadžije i Safije Hurtić hadžinice. Arnaut da je imalo išao na ispite prava, znao bi da federalni zastupnik ne može glasati u državnom parlamentu. Ne znam što je opterećen sa mnom, možda zato što imam kosu, a on nema.

Sevlid Hurtić, 11.1.2023.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!