Neistina

Neusvajanje Poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje demantuje Dilberovića

Da ozbiljne poteškoće u funkcionisanju tijela koja su formirana u skladu sa obavezama koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) postoje, Istinomjer je podsjetio u jednoj od svojih analiza pod naslovom Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje – briselsko “ne” entiteskom glasanju.

U svom današnjem intervjuu, direktor Direkcije za Europske integracije BiH, Edin Dilberović odgovarajući na pitanje “da li BiH trenutno izvršava svoje obaveze u procesu EU integracija”, ustvrdio je između ostalog “da sastanci tijela formiranih na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanjU (SSP) pokazuju provođenje tog sporazuma bez većih poteškoća…”

22.05.2018.

Da ozbiljne teškoće u funkcionisanju tijela koja su formirana u skladu sa obavezama koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ipak postoje, Istinomjer je podsjetio u jednoj od svojih analiza pod naslovom Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje – briselsko “ne” entiteskom glasanju, u kojoj smo skrenuli pažnju na višegodišnje nefunkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), tijela čije je uspostavljane i rad jedna od obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela potpisivanjem SSP-a (čl. 121. SSP ).

Podsjećamo, osnovna uloga ovog tijela kao jednog od organa za provođenje SSP-a, trebala bi biti razvijanje političkog dijaloga, te razmjena stavova između predstavnika Parlamentarne skupštine BiH i zastupnika Evropskog parlamenta. Odborom bi, u skladu sa Poslovnikom o radu koji tijelo treba da donese, naizmjenično predsjedavao član Evropskog parlamenta i član zakonodavnog tijela BiH. Međutim, upravo pomenuti Poslovnik o radu, ispostavit će se, postaće glavna prepreka funkcionisanju POSP-a.

Konstituirajuća sjednica Odbora održana je 05.11.2015. godine, ali na prvoj sjednici ovog tijela, održanoj naredni dan, nije postignut dogovor o usvajanju Poslovnika o radu POSP-a. Razlog tome je pokušaj dijela političkih struktura u Bosni i Hercegovini da sistem odlučivanja na osnovu kojeg funkcioniše naša zemlja, primjene i u ovom, sa Evropskom unijom zajedničkom tijelu. Tako bi, umjesto da se usvajaju demokratski standardi Evropske unije, Evropska unija kroz predloženi način odlučivanja putem primjene entitetskog glasanja, usvojila bosankohercegovačke norme. Očekivano, evropski zvaničninici zaduženi za rad i funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje od samog početka pomenute uslove nisu bili spremni prihvatiti.

Obzirom da Poslovnik o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje ni do današnjeg dana nije usvojen, te u skladu sa tim ovo tijelo nije ni moglo donositi odluke i ova obaveza iz SSP-a nije ispunjena, izjavu direktora Direkcije za Europske integracije BiH, Edina Dilberovića da “sastanci tijela formiranih na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanjU (SSP) pokazuju provođenje tog sporazuma bez većih poteškoća”, Istinomjer ocjenjuje kao neistinitu.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!