Najave

Koliko prioriteta iz Mišljenja EK će biti realizovano do maja?

Na konferenciji za novinare na kojoj je Republika Hrvatska predstavila prioritete svog predsjedavanja Vijećem Evropske unije u narednom periodu, direktor Direkcije za evropske integracije BiH (DEI), Eldin Dilberović najavio je da će Vijeće ministara aktivno raditi na realizaciji 14 ključnih preporuka Europske komisije do zagrebačkog samita koji je planiran za maj ove godine.

Novi saziv Vijeća ministara je zainteresiran i te kako za četrnaest ključnih prioriteta i četrnaest to je nešto što čemu ćemo morati isporučiti barem jedan njihov dobar dio prije samita u Zagrebu da bi mogli razgovarati ozbiljno o budućim aktivnostima odnosno o potencijalnom kandidatskom status za Bosnu i Hercegovinu.”

Edin Dilberović, 22. januar 2020.

Podsjećamo, tadašnji šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark uručio je članovima Predsjedništva BiH u maju 2019. godine Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH u kojem je sadržano 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji.

Ključni prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije odnose se na oblasti: Demokratija/Funkcionisanje; Vladavina prava; Osnovna prava i Reforma javne uprave.

Istinomjer će pratiti koliko će preporuka EK Vijeće ministara BiH realizovati do samita o Zapadnom Balkanu koji će biti održan 5. i 6. maja ove godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!