Neispunjeno

Niti jedan prioritet iz Mišljenja EK nije realizovan do maja

Krajem januara, na konferenciji za novinare, na kojoj je Republika Hrvatska predstavila prioritete svog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, direktor Direkcije za evropske integracije BiH (DEI), Edin Dilberović najavio je da će Vijeće ministara aktivno raditi na realizaciji 14 ključnih preporuka Europske komisije do zagrebačkog samita koji je bio planiran za početak maja ove godine.

Novi saziv Vijeća ministara je zainteresiran i te kako za četrnaest ključnih prioriteta i četrnaest to je nešto što čemu ćemo morati isporučiti barem jedan njihov dobar dio prije samita u Zagrebu da bi mogli razgovarati ozbiljno o budućim aktivnostima odnosno o potencijalnom kandidatskom status za Bosnu i Hercegovinu.”

Edin Dilberović, 22. januar 2020.

Podsjećamo, tadašnji šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark uručio je članovima Predsjedništva BiH u maju 2019. godine Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH u kojem je sadržano 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji. Ključni prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije odnose se na oblasti: Demokratija/Funkcionisanje; Vladavina prava; Osnovna prava i Reforma javne uprave.

Lideri 27 država članica Europske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana održati će u srijedu video konferenciju koja se održava umjesto sastanka koji je bio planiran za 6. i 7. maj u Zagrebu, a pandemija novog koronavirusa uticala je na promjenu planova za njegovo održavanje. Sastankom će predsjedavati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Kako prenose mediji, Europska unija još jednom bi trebala potvrditi nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

Međutim, Vijeće ministara BiH i drugi nivoi vlasti u međuvremenu nisu radili na ispunjavanju niti jednog od 14. prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. U pogledu realizacije ovih ključnih prioriteta, a u susret Zagrebačkom samitu, Predsjedništvo BiH usvojilo je krajem aprila ove godine Zaključak u kom je navedeno da će Predsjedništvo BiH inicirati i voditi reformu, s ciljem ubrzanja procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, a najavljeno je uspostavljanje ad hoc Političke radne grupe.

Političku radnu grupu čine članovi Predsjedništva BiH, sa predsjedavajućim na čelu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH sa dvoje zamjenika, i članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i ista će sa sastati u roku od 5 dana nakon usvajanja ovog zaključka. Predsjedništvo BiH nalaže predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da u roku od 7 dana od usvajanja ovog zaključka, u skladu sa odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, pokrene inicijativu za održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije i Direkcije za evropske integracije, s ciljem iniciranja procesa izrade Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta na prijedlog Kolegija usvaja Vijeće ministara BiH, u roku od 30 dana od dana iniciranja procesa izrade, a isti sadrži konkretne mjere, nadležne institucije, jasno utvrđene i mjerljive indikatore, te rokove za realizaciju.

Zaključak Predsjedništva BiH, 28. april 2020.

Istog dana, nakon održane 11. redovne sjednice, članovi Predsjedništva BiH primili su u posjetu ambasadore Kvinte, kao i ambasadora EU u BiH, koje su upoznali sa usvojenim Zaključkom.

U skladu sa Zaključkom, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održali su 4. maja i sastanak s ad hoc političkom radnom grupom za EU. Kako je navedeno u saopštenju za javnost, sastanku su, pored članova Predsjedništva BiH, prisustvovali Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH, Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, i Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iako je njihovo prisustvo bilo planirano Zaključkom Predsjedništva, sastanku nisu prisustvovali dužnosnici HDZ-a BiH koji obnašaju funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti: predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, kao ni zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

S obzirom na činjenicu da do početka maja ove godine nije realizovan niti jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja EK, niti je izrađen akcioni plan za njihovu realizaciju, Istinomjer će obećanje direktora DEI-a, Edina Dilberovića da će dobar dio prioriteta biti riješen do početka maja, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!