Istina

(Ne)pravedna raspodjela sredstava od akciza

Raspodjela sredstava prikupljenih na osnovu akciza na gorivo, izazvala je negodovanje premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića, koji tvrdi da je ovom raspodjelom Federacija “zakinuta” za oko 35 miliona KM. Na ove Novalićeve konstatacije i optužbe, reagovao je ministar finansija BiH, Vjekoslav Bevanda, koji je ujedno i član Upravnog odbora Uprave za indirekttno oporezivanje (UO UIO), a koji je donio spornu odluku o raspodjeli prihoda. Ministar Bevanda tvrdi da se samo poštuje ranije donesena Odluka, da je Novalićeva “računica” pogrešna, te da su sve optužbe na račun UO UIO neosnovane.

Privremenom odlukom o raspodjeli prihoda sa podračuna za izgradnju autocesta, koji su prikupljeni po osnovu akciza, u julu ove godine raspoređeno je 138 miliona KM (od prikupljenih 165 milona KM). Sredstva su raspoređena na način da je Federacija BiH dobila 81 milion KM (59%), Republika Srpska 54 miliona KM (39%), te Disktrikt Brčko 2,7 miliona KM (2%).

Međutim, premijer FBiH, Fadil Novalić konstatovao je da je ovom raspodjelom Federacija oštećena za oko 35 miliona KM, odnosno da je Republika Srpska dobila više nego što joj pripada. Zbog ovakvog načina raspodjele, Novalić je zatražio detaljan izvještaj od UO UIO o prikupljenim i raspoređenim sredstvima od akciza.

Na osnovu ovih pokazatelja Vlada će dobiti informaciju o odnosima uplaćenih i raspoređenih prihoda i ostvarenoj krajnjoj potrošnji, jer je UO prekršio dva zakona i to Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Fadil Novalić, 15.09.2018.

Međutim, umjesto traženog izvještaja, Novalić je dobio samo reakciju ministra finansija BiH, Vjekoslava Bevande.

Gospodin Novalić je prešao svaku mjeru. Privremena odluka predviđa deset posto rezerviranja, dok se entitetske vlade ne dogovore o poravnanju. I kad gospodin Novalić, umjesto da napada mene, i sa svojim suradnicima sjedne i računski sve to stavi na stol, onda će sve biti riješeno.

U ovom trenutku na računu je ostalo neraspoređeno više od 30 miliona maraka, što čini obavezno rezerviranih deset posto prikupljenih sredstava od cestarina.

Vjekoslav Bevanda, 15.09.2018.

Podsjećamo, prije nego što je krajem prošle godine usvojen set Zakona o akcizama u BiH, na snazi je bila odluka Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava, koja je predviđala drugačiju raspodjelu sredstava i to:

a) Federacija BiH 64,26%

b) Republika Srpska 32,19%

c) Brčko Distrikt BiH 3,55%

Ovaj način raspodjele bio je na snazi još od 2009. godine, od kada se donose tzv. privremene odluke o raspodjeli sredstava koje prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje. Ove odluke donose se na osnovu Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja BiH, te Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, za koje premijer Novalić tvrdi da su posljednjom, izmijenjenom, odlukom UO UIO prekršeni.

Naime, način raspodjele sredstava, utvrđen prije usvajanja Zakona o akcizama BiH, dugo je bio razlog zbog kojeg je novac bio zarobljen na računama, i to sve do jula ove godine kada je UO UIO usvojio izmijenjenu odluku o raspodjeli sredstava. Izmijenjenom odlukom predviđen je sljedeći način raspodjele sredstava:

a) Federacija BiH 59%

b) Republika Srpska 39%

c) Brčko Distrikt BiH 2%

Odlukom koja je donesena početkom jula ove godine predviđeno je i da 10% sredstava ostaje na računu kao “rezerva”, dok se ne postigne dogovor o “poravnanju među entitetima”.

Iz uvida u ranije odluke UO UIO više je nego jasno da su Federaciji BiH umanjeni raniji prihodi za oko 5% u odnosu na prethodne godine, a Republika Srpska je raspodjelom prihoda prikupljenih po osnovu akciza, dobila za oko 7% više sredstava, nego što je to bio slučaj ranijih godina.

Zbog svega navedenog, izjavu premijera Novalića, u kojoj tvrdi da su Federaciji BiH umanjeni, a Republici Srpskoj povećani prihodi od raspodjele akciza, dajemo ocjenu istina.

Istinomjer će i dalje pratiti priču oko raspodjele sredstava prikupljenih po osnovu akciza, te da li su u ovom slučaju zaista prekršeni i zakoni BiH, obzirom da Odluka UO UIO ne može imati primat nad zakonskim aktima.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!