Neutemeljeno

(Ne)naoružan podacima, Novalić (ne)spreman za sjednicu

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održana je 9. marta 2022. godine, a jedina tačka dnevnog reda bila je Informacija o analizi efekta primjene Odluke Vlade Federacije BiH o ograničavanju cijena snabdijevanja električnom energijom. Jedan od uvodničara u dnevni red bio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je u svom izlaganju iznio jednu neutemeljenu tvrdnju.

Fotomontaža: Istinomjer

Kako bi prezentovao efekte ograničavanja cijene energije, Novalić je zastupnicima/ama predstavio podatke o prosječnim cijenama. Iako je rekao da ima sve statističke podatke, prezentovao je one koje je je objavio portal Klix 22.1.2022. godine.

Ja ću vama pročitati podatke koje imam iz statistike, apsolutno sve podatke, ali ipak ću uzeti one podatke koje je Klix vadio i moram reći da su tačni. Vadio ih je iz okolnih država. Znači, kakav je to efekat imalo. Upoređivat ću nas sa Srbijom i Hrvatskom. Tamo su cijene znatno veće, ali je i plata znatno veća. Njihovih 900 eura prosječno naspram naših 545 nije premjerljivo, ali su i cijene znatno veće. Sa Srbijom, koja ima istu platu, znači, ko mi oficijelno, a mi neoficijelno imamo za 100 KM veću, jer isplaćujemo topli obrok i prevoz, a ne prikazujemo ga u plati.

Znači, mlijeko, jedna litra, kod nas je 1,39, u Hrvatskoj, za informaciju, 1,60, Srbija 1,52 (…) Ovo je prosječno za prošlu godinu, paz’te, statistički podaci za tri države. Hljeb je 1,12 kod nas, u Hrvatskoj 1,80, u Srbiji 1,82. Riža kod nas 1,12, u Hrvatskoj 3,15, u Srbiji 2,23. Jaja, 12 komada kod nas 3,10, u Hrvatskoj četiri, u Srbiji 2,61. Fileti 1 kg 8,10 kod nas, 12,60 u Hrvatskoj, 7,99, praktično isto ko i u Srbiji.

Krompir 1 kg 1,71 kod nas, 1,26 u Hrvatskoj, pardon, 1,11 kod nas, 1,26 u Hrvatskoj i 0,96 u Srbiji. Narandže, hajde one nisu važne, voda, idemo gorivo. Gorivo, 2,22 kod nas prošle godine prosječna cijena bila, znači, statistički prosjek (…) 2,63 u Hrvatskoj, 2,62, vjerovatno ne odgovaraju ovi podaci, ne znam u čemu je problem.

Komunalije su kod nas 245, 300 maraka su u Hrvatskoj i 249 i tu smo najjeftiniji. I konačno, stan, jedna soba spavaća 395 kod nas, 760 Hrvatska i 482.

Znači, u poređenju sa Srbijom, mi imamo šest produkata koji su jeftiniji, ali značajno jeftiniji… znači, gorivo, stan, komunalije, a oni imaju šest produkata prehrambenih koji su nešto malo jeftiniji od naših.

Falil Novalić, 9.3.2022.

Klix nije koristio statističke podatke iz okolnih zemalja nego je, kao što je i u samom članku navedeno, podatke preuzeo sa web stranice Numbeo. Način na koji se prikupljaju ovi podaci pojašnjen je na samoj stranici:

Za prikupljanje podataka, Numbeo se oslanja na korisničke unose i ručno prikupljene podatke iz mjerodavnih izvora (web stranice supermarketa, web stranice taksi-kompanija, vladinih institucija, novinski članci, druga istraživanja itd.). Ručno prikupljeni podaci iz utvrđenih izvora unose se dva puta godišnje.

Numbeo

U ovom trenutku vrijedi podsjetiti na stav Fadila Novalića povodom izračuna potrošačke korpe koju objavljuje Savez samostalnih sindikata BiH, a koju je ocijenio proizvoljnom.

Ja kao predsjednik Vlade moram koristiti samo zakonite kategorije. Potrošačka korpa ne postoji niti u Eurostatu niti u našoj statistici. Ona je proizvoljna, mislim da je sindikat lansirao i to se u svijetu uopšte ne koristi. Koristi se indeks potrošačkih cijena i po tom indeksu potrošačkih cijena uobzireno je 565 proizvoda, znači od Brisela do nas, svi koriste iste metode.

Fadil Novalić, 6.9.2021.

Agencija za statistiku BiH svaki mjesec objavljuje indeks potrošačkih cijena, kao i prosječne cijene za odabrane proizvode. Ovi mjesečni izvještaji objavljuju se na web stranici Agencije za statistiku od 2018. godine.

Dakle, prema podacima koje je objavila Agencija za statistiku, prosječna cijena riže u 2021. godini iznosila je 3,12 KM. Vrijedi spomenuti da, od kako ova institucija objavljuje mjesečne izvještaje o cijenama, riža nikada nije bila ispod 2 KM. U prvom objavljenom izvještaju ovog tipa za decembar 2017. godine, prosječna cijena kilograma riže iznosila je 2,8 KM.

Prosječna cijena kilograma hljeba u 2021. godini iznosila je 2,35 KM, dok je prosječna cijena kokošijeg jajeta bila 0,3 KM, što, u konačnici, iznosi 3,6 KM za 12 jaja.

Treba navesti i to da Državni zavod za statistiku Hrvatske te Republički zavod za statistiku Srbije ne objavljuju prosječne cijene proizvoda, već samo indekse potrošačkih cijena, tako da je upitno na koji je način, odnosno iz kojih je zvaničnih podataka stranica Numbeo došla do cijena za Srbiju i Hrvatsku.

Potrebno je naglasiti i da se Novalić prilikom komparacije prosječnih plata u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije koristio podacima koju su navedeni na sajtu Numbeo jer se ne poklapaju sa zvaničnim statistikama o prosječnim platama u ovim zemljama. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata u Federaciji BiH u 2021. godini iznosila je 996 KM. Prosječna plata u Hrvatskoj u 2021. godini iznosila je 7,129 KN (cca 1.840 KM), a u Srbiji 65,864 RSD (cca 1.095 KM), podaci su Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske i Republičkog zavoda za statistiku Srbije. Napominjemo da u prosječnu platu u Srbiji nije uračunata naknada za prevoz radnika/ca. Spomenuti podaci približno su isti i ciframa koje je naveo Fadil Novalić.

S obzirom na to da je Fadil Novalić u svom izlaganju koristio nezvanične podatke te budući da se i cijene koje je premijer naveo ne poklapaju s prosječnim potrošačkim cijenama koje objavljuje Agencija za statistiku BiH, Istinomjer tvrdnju Fadila Novalića ocjenjuje neutemeljenom. Također dodajemo i da je stav Novalića po pitanju korištenja podataka nedosljedan, budući da je u septembru 2021. godine ustvrdio da “kao predsjednik Vlade mora koristiti samo zakonite kategorije”.

Autori: Biljana Livančić-Milić i Sanjin Mahmutović

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!