Ispunjeno

Rebalans Budžeta KS usvojen u najavljenom roku

Premijer Vlade Kantona Sarajevo, Mario Nenadić najavio je krajem aprila da će Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS za 2020. godinu biti spreman početkom maja, što se, nakon višesatne rasprave u Skupštini KS, i desilo u noći sa 7. na 8. maj.

U razgovoru za portal Vijesti.ba, Nenadić je, između ostalog, rekao i to da se predviđa smanjen priliv sredstava u budžet za oko 100 miliona maraka te najavio njegovo skoro usvajanje:

Početkom maja bit će spreman rebalans. Sa uštedama ćemo početi od sebe, odnosno tražit ćemo ih u racionalizaciji troškova u javnoj upravi, u javnim preduzećima i ustanovama.

Mario Nenadić, 22. aprila 2020.

Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS za 2020. godinu našao se 30. aprila na Dnevnom redu 13. sjednice Vlade Kantona Sarajevo, dok je u skupštinsku proceduru upućen 4. maja.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS na hitnoj sjednici održanoj 7. maja, nakon dugotrajne rasprave.

U nastavku zasjedanja, zastupnici su po hitnoj proceduri, razmatrali Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta KS za 2020. godinu. Nakon višesatne rasprave sa 18 glasova ZA, sat iza ponoći, utvrđen je Rebalans budžeta KS u iznosu od 1.114.597.584 KM. PROTIV ove odluke bilo je 15 zastupnika, dok je jedan bio SUZDRŽAN.

Skupština KS, 8. maja 2020.

S obzirom na to da je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS Kantona Sarajevo usvojen u prvoj radnoj sedmici maja, obećanje premijera Marija Nenadića Istinomjer ocjenjuje kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!