Nemate za grijanje, a imate za internet, telefon i kablovsku

Odgovarajući na novinarsko pitanje tokom gostovanja na kantonalnoj Televiziji Sarajevo (TVSA), ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić je u vezi projekta subvencioniranja nabavke peći i kotlova na čvrsto gorivo u KS u cilju smanjenja zagađenja u zimskom periodu, konstatovao kako i sami građani moraju biti odgovorniji.

Na pitanje šta sa onim građanima koji nisu u mogućnosti da obezbjede sredstva za nabavku peći Kapidžić je odgovorio:

I siguran sam da ćemo izgurati da onome kome stvarno treba pomoći, neće imati problema. Stvar je u tome što i građani moraju isto tako da budu kudikamo odgovorniji i da malo sagledaju situaciju. Ja znam da mnogi lože ćumur pod izgovorom da nemaju para za drugo grijanje, a onda istovremeno plaćaju internet, telefon i kablovsku televiziju po 300 – 350 maraka.

Fakuk Kapidžić, 15. septembar 2020.

 

Vlada Kantona Sarajevo dala je 21. septembra saglasnost za implementaciju pilot projekta “Subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo sa certificiranim pećima i toplotnim pumpama”, koji se provodi u saradnji sa UNDP-om.

Ministar Kapidžić je istog dana saopćio da je cilj projekta smanjenje zagađenosti zraka u KS, posebno u prigradskim naseljima, “gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva, kroz subvencioniranje zamjene peći i malih kotlova na čvrsta goriva, prioritetno onih koji koriste ugalj za grijanje kuća”.

Subvencionirat će se nabavka i ugradnja certificiranih peći i kotlova na čvrsta goriva, odnosno ogrjevno drvo i pelet, kao i nabavka toplotnih pumpi. U zavisnosti od uslova na konkretnim objektima odredit će se tip toplotne pumpe, čime će se smanjivati zagađenje zraka, ali i potrošnja energenata i troškova grijanja za građane.

Faruk Kapidžić, 21. septembar 2020.

U saopćenju je navedeno i da je naredni korak definisanje kriterija i postupka izbora korisnika, projektanata i isporučilaca certificiranih peći i toplotnih pumpi u ovom pilot projektu za čiju realizaciju su obezbijeđena sredstva od 550.000 KM.

Istinomjer se temom zagađenja zraka u KS bavio u više navrata proteklih godina, a posljednju analizu na tu temu objavili smo u januaru ove godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!