Analize

Neistinite tvrdnje aktera/ki i izvještaj o ispunjenosti predizbornih obećanja u Travniku u fokusu Istinomjera

Istinomjer je prošle sedmice objavio rezultate monitoringa mjera iz predizbornog programa načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića (SDA). Zabilježili smo i veći broj neistinitih tvrdnji političkih aktera/ki, jedan nedosljedan stav i jedno neispunjeno obećanje.

Istinomjer je tokom prošle sedmice zabilježio šest neistinitih tvrdnji.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP), poredeći rad trenutnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegovog prethodnika Valentina Inzka, ustvrdio je da Inzko, osim donošenja izmjena Krivičnog zakona BiH, “nikad, ni za koga, nikako” nije koristio bonske ovlasti. Valentin Inzko obavljao je funkciju visokog predstavnika u BiH od marta 2009. do jula 2021. godine, a tokom navedenog perioda donio je 81 odluku. S tim u vezi, tvrdnju Elmedina Konakovića ocijenili smo neistinitom.

U kontekstu učešća u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti konstitutivnih naroda u Kantonu 10, premijer tog kantona Ivan Vukadin (HNP) ustvrdio je da, prema važećem Ustavu Kantona 10, “predsjednik Skupštine je iz reda hrvatskog naroda, a dva zamjenika su iz reda druga dva konstitutivna naroda” te je dodao i da su “predsjednik Vlade i četiri ministra iz reda hrvatskog naroda”. Budući da Ustav Kantona 10 ne propisuje da predsjednik Skupštine treba biti iz reda bilo kojeg konstitutivnog naroda, kao ni da kantonalni premijer mora biti iz reda hrvatskog naroda, Istinomjer je tvrdnju Ivana Vukadina ocijenio neistinitom.

Istinomjer je neistinitom ocijenio i tvrdnju ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice (NiP) da prosjačenje čini 55% svih prekršaja u tom kantonu u posljednjih 15 godina. U periodu od 2008. do 2022. godine najviše prekršajnih naloga za prosjačenje izdato je 2015. godine (54,1%), a udio je premašio 50% u još dva navrata: 2014. i 2016. godine. Međutim, kada se posmatra petnaestogodišnji period, prosjačenje je činilo jednu trećinu svih prekršajnih naloga, a ne 55%, kako je ustvrdio Katica.

Neistinitom smo ocijenili i tvrdnju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Midhata Čauševića (SDA) da za eventualno stupanje na snagu međunarodnog sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji Istočne interkonekcije neće biti potrebno glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kako se navodi u Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, nakon što se ispoštuju svi prethodni koraci i procedure, Predsjedništvo BiH dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH zaključeni međunarodni ugovor radi dobijanja saglasnosti za ratifikaciju. Po dobijenoj saglasnosti, Predsjedništvo BiH odlučuje o ratifikaciji međunarodnog ugovora.

Govoreći o radu novog saziva Vijeća ministara BiH, komesar EU za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je da je aktuelno Vijeće ministara formirano u dosad rekordnom vremenu te da je i budžet institucija BiH usvojen ranije nego svih drugih godina. Do sada su dva saziva Vijeća ministara formirana u kraćem periodu, ako se u obzir uzme datum održavanja općih izbora, dok je budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u čak 12 navrata usvojen prije 29. marta. Dom naroda PSBiH usvojio je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu na sjednici održanoj 30.3.2023. godine. Od 2000. godine, godišnji budžet je u čak 12 navrata usvojen prije 29. marta. S tim u vezi, i tvrdnju Olivéra Várhelyia Istinomjer je ocijenio neistinitom.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD), govoreći o eventualnom otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU, ustvrdila je da pregovori “nikada nisu trajali duže od četiri godine”. Ovu tvrdnju Željke Cvijanović Istinomjer je ocijenio neistinitom s obzirom na to da su Malta, Latvija, Litvanija i Slovačka pristupne pregovore započele u februaru 2000. godine, koji su zatvoreni u decembru 2002. Prethodno su se Austrija, Finska i Švedska pridružile EU početkom 1995. godine, a ove su zemlje pregovore započele u februaru 1992. godine.

Istinomjer je prošle sedmice zabilježio i jedno ispunjeno obećanje te jednu najavu.

Početkom februara 2023. godine lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će indirektni porezi pripasti SNSD-u i da je Zoran Tegeltija jedan od najozbiljnijih i najstručnijih ljudi iz te sfere. S obzirom na to da je na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 18.5.2023. godine Zoran Tegeltija imenovan za novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Istinomjer je obećanje Milorada Dodika ocijenio ispunjenim.

Istinomjer od prošle sedmice prati najavu predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića (NiP) da će se “svih osam dogovorenih prioriteta, ili osam koraka iz okvira 14 prioriteta, završiti i u parlamentarnoj proceduri do augusta mjeseca”.

U minuloj sedmici zabilježili smo i jedan nedosljedan stav. Naime, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) nedavno je ustvrdio da ovaj entitet želi saradnju s drugim zemljama, uključujući i SNSD. Međutim, s obzirom na to da je Dodik prethodno u negativnom kontekstu govorio o američkom ambasadoru i da je Vlada RS usvojila Informaciju o prekidu saradnje s američkom i britanskom ambasadom, Istinomjer je posljednji stav Milorada Dodika ocijenio nedosljednim.

U rubrici Nevjerovatno ali Istinomjer prošle sedmice našao se upravo Dodik, koji je tokom gostovanja u emisiji “Telering” na RTRS-u ustvrdio da je on “nacionalno bogatstvo Srba i Republike Srpske”.

Istinomjer je prošle sedmice objavio rezultate monitoringa predizbornih obećanja načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića (SDA) tokom dvije godine mandata. Od ukupno 357 mjera iz predizbornog programa Kenana Dautovića, realizovane su 32, a u većoj ili manjoj mjeri provođene su aktivnosti na realizaciji još 233. Nije započeta realizacija 88, dok su tri mjere ocijenjene kao zaustavljene te jedna kao prekršena. Izvještaj Istinomjera možete pročitati na ovom linku.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!