Neistina

Aktuelno Vijeće ministara i državni budžet nisu izglasani u rekordnom vremenu

Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi boravio je 17. maja 2023. godine u Sarajevu, gdje je s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto dopredsjedavao prvim Političkim forumom na visokom nivou između BiH i EU, nakon čega se obratio medijima i pohvalio aktivnosti novog saziva Vijeća ministara.

Izvor: Delegacija EU u BiH

Várhelyi je izjavio da je aktuelno Vijeće ministara formirano u dosad rekordnom vremenu te da je i budžet institucija BiH usvojen ranije nego svih drugih godina:

Moja tajna želja i očekivanje bili su da dokažemo da pozitivni poticaji daju još bolje rezultate od negativnih i jako sam sretan što danas vidim da je to, čini se, dokazala nova vlast u Bosni i Hercegovini na državnom nivou. Imamo vladu u rekordnom vremenu, što dosad nije bio slučaj. Imamo budžet na državnom nivou u rekordnom roku, što dosad nije bio slučaj.

Olivér Várhelyi, 17.5.2023.

O tvrdnjama nekoliko zvaničnika/ca čije stranke sudjeluju u radu novog Vijeća ministara BiH da je aktuelni saziv imenovan u rekordnom roku Istinomjer je već pisao u analizi “Novi saziv Vijeća ministara BiH formiran u rekordnom vremenu ili ipak ne”, a konstatacije predsjednika Naše stranke i ministra prometa i komunikacija BiH Edina Forte o rekordno brzom imenovanju Vijeća ministra BiH i usvajanju budžeta institucija BiH ocijenili smo neistinitim.

Kada su imenovani prethodni sazivi Vijeća ministara?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) potvrdio je novi saziv Vijeća ministara BiH 25.1.2023. godine, 134 dana nakon Općih izbora. Protiv konstatacije da je ovaj saziv Vijeća ministara imenovan u rekordnom roku svjedoče dva saziva iz prošlosti.

Naime, prvi poslijeratni izbori u BiH održani su 13. i 14. septembra 1996. godine, a prvi saziv Vijeća ministara BiH imenovan je 3. januara 1997. godine, 111 dana nakon izbora.

Osim prvog saziva, i Vijeće ministara BiH u mandatu 2002–2006. imenovano je prije trenutnog. Na petoj sjednici Predstavničkog doma, održanoj 23. decembra 2002. godine, potvrđeno je imenovanje Adnana Terzića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ostatak ovog saziva Vijeća ministara, s izuzetkom ministra pravde, imenovan je 13. januara 2003. godine, 100 dana nakon Općih izbora.

Kada su usvojeni prethodni budžeti institucija BiH?

Dom naroda PSBiH usvojio je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu na sjednici održanoj 30.3.2023. godine. Suprotno i ovoj tvrdnji Várhelyija, ne radi se o rekordno brzom usvajanju budžeta budući da je od 2000. godine, otkada se vodi evidencija na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, godišnji budžet u čak 12 navrata usvojen prije 29. marta.

Svakako, dinamika usvajanja državnog budžeta usporena je u godinama nakon općih izbora usljed procesa formiranja vlasti. Ipak, i u postizbornim godinama budžet je u nekoliko navrata usvojen za manje od 64 dana, koliko je vremena proteklo od imenovanja aktuelnog Vijeća ministara do usvajanja budžeta u PSBiH 30. marta.

Tako je već spomenutom Vijeću ministara u sazivu 2002–2006, imenovanom 13.1.2003. godine, bilo potrebno samo 43 dana mandata do usvajanja budžeta u PSBiH, što se desilo već 25.2.2003. godine.

Iako u kasnijem periodu godine, još dva saziva Vijeća ministara BiH budžet su usvojila u kraćem roku, računajući samo broj dana proteklih od formiranja Vijeća ministara do usvajanja budžeta. Saziv Vijeća ministara 2006–2010. formiran je 9.2.2007, a PSBiH je usvojila budžet za tu godinu 4.4.2007, odnosno za 54 dana mandata. I Vijeću ministara u sazivu 2014–2018, koje je formirano 31.3.2015, a institucije BiH dobile budžet 18.5.2015, bilo je potrebno manje vremena od aktuelnog da usvoji budžet (49 dana).

Budući da aktuelno Vijeće ministara BiH nije formirano u rekordnom vremenu te da državni budžet za 2023. godinu također nije usvojen u rekordnom roku, tvrdnje Olivéra Várhelyija Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!