Nedosljedno

Republika Srpska (ne) želi saradnju sa SAD-om?

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je Republika Srpska (RS) spremna na saradnju sa svim državama, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Facebook/SNSD

Putem zvaničnog Twitter naloga, Dodik je, između ostalog, još jednom istakao da će Republika Srpska ostati neutralna i da želi ostvariti saradnju s Rusijom, ali i drugim zemljama:

Republika Srpska se ne svrstava ni na jednu stranu. S Rusijom sarađujemo jednako kao što to želimo i sa drugim zemljama, pa i sa SAD. Mi nećemo voditi njihove ratove.

Milorad Dodik, 15.5.2023.

Screenshot: Twitter

Podsjećamo, prije nešto manje od dva mjeseca Dodik je ustvrdio da je koalicija stranaka koje vrše vlast u RS donijela odluku da se sačini informacija i da se pristupi donošenju odluke o prestanku kontakta “s američkim i britanskim diplomatama”. Dodik je, između ostalog, dodao:

Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH.

Milorad Dodik, 17.3.2023.

Dodik je u saopćenju ustvrdio i da američke i britanske diplomate ruše Ustav BiH:

Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Savjeta bezbjednosti UN-a podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika.

Milorad Dodik, 17.3.2023.

Prije dva mjeseca Dodik je bio i mišljenja da su “američka i britanska strana” u više navrata kršile Dejtonski mirovni sporazum.

Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj. Bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet.

Milorad Dodik, 17.3.2023.

Na nastavku 13. sjednice koja je održana 23.3.2023. godine Vlada RS usvojila je Informaciju o prekidu saradnje s američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog, kako se navodi u saopćenju, “antidejtonskog djelovanja”.

I pored najavljenog prekida saradnje iz marta 2023. godine, Dodik je u više navrata u proteklom periodu govorio kako američki ambassador u BiH radi protiv interesa srpskog naroda.

Dodik je prošlog mjeseca izjavio da ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy “ponižava državu koju predstavlja”.

Međutim, ambasador SAD u Sarajevu Michael Murphy od američke Ambasade napravio je opozicionu partiju sa zadatkom da komentariše izjave predstavnika vladajućih partija i tako svakodnevnim pisanijama ponižava državu koju predstavlja. (…) BiH ne može pomoći niko, ako joj mi nećemo pomoći, ali ugledu svoje zemlje Murphy može odmoći. Privatni rat koji Murphy vodi protiv mene ne služi na čast ni njemu ni SAD koje bi trebalo da znaju šta Murphy radi u BiH. On nije tumač Ustava BiH niti Dejtonskog sporazuma, niti on ili bilo ko može navesti kojom odredbom je zabranjeno otcjepljenje od BiH.

Milorad Dodik 17.4.2023.

Krajem marta Dodik je, govoreći da imovina “pripada entitetima”, ustvrdio da ambasador SAD-a u BiH i osoblje Ambasade “rade protiv srpskog naroda u BiH”.

Tako će i ostati, volio to ili ne volio jedan nadobudni ambasador koji pokušava da kaže “jedno je politička elita, a jedno je narod”, a i ja mogu da kažem da je u Americi jedno Bajden, a jedno narod.

Milorad Dodik, 28.3.2023.

Vrijedi podsjetiti da je Dodik, nakon što se ambasador Murphy sastao s načelnikom Opštine Istočna Ilidža, a nakon odluke Vlade o prekidu saradnje s američkom i britanskom ambasadom, načelnika Marinka Božovića (SDS) okarakterizirao kao “izdajnika”.

Svi naši ljudi na vlasti u Republici i na nivou BiH ne prihvataju jednu takvu politiku. Murphy je juče potrčao da se sastane sa načelnikom opštine Istočna Ilidža. Јa nemam ništa protiv takvih, nek sarađuje. Ima takvih izdajnika koji ne poštuju odluke Vlade Republike Srpske i to svakako govori o čemu se radi.

Milorad Dodik, 28.3.2023.

S obzirom na to da je u nedavnoj objavi na svom zvaničnom Twitter nalogu Milorad Dodik istakao “da RS želi ostvariti saradnju sa svim državama, uključujući i SAD” te budući da je nedavno u negativnom kontekstu govorio o američkom ambasadoru i da je Vlada RS usvojila Informaciju o prekidu saradnje s američkom i britanskom ambasadom, Istinomjer posljednji stav Milorada Dodika ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!