Neistina

Neistinite Nikšićeve tvrdnje o izbornim programima i multietničnosti stranaka

Tokom gostovanja na N1 televiziji 6. septembra 2022. godine poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić govorio je o predizbornim aktivnostima stranke koju predvodi, njenom izbornom programu i multietničkom sastavu.

Screenshot: N1

Tako je Nikšić najprije zaključio da je SDP BiH jedina stranka koja je pred ovogodišnje Opće izbore predstavila izborni program:

Mi smo napravili program. Ima li još neka politička partija koja je napravila program. Ko? Koja?

Nermin Nikšić, 6.9.2022.

Pored SDP-a BiH, koji je objavio program nazvan “Država se ne pravi sama, za državu treba plan”, izborne platforme predstavilo je još nekoliko stranaka. Stranka demokratske akcije (SDA) početkom kampanje predstavila je svoj program, podijeljen u pet tematskih cjelina. Program je još u augustu predstavila i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), pod imenom “Stvaramo promjene za budućnost”.

Do dana objavljivanja teksta na zvaničnim web stranicama stranaka našli smo i izborni program Naše stranke, koja je, osim općeg izbornog programa, predstavila i tematske programe za pojedine kantone u Federaciji BiH. Narod i Pravda je također s početkom kampanje prezentovala svoj izborni program, koji je objavljen u formi magazina. Stranka Za nove generacije, osnovana prije nekoliko mjeseci, na Opće izbore također izlazi sa svojim izbornim programom.

U nastavku intervjua Nikšić je iznio tvrdnju kojom demantuje raniji stav da niko osim SDP-a BiH nema izborni program, rekavši da se program ove stranke prostire na 180 stranica, dok je program stranaka na vlasti dug samo osam stranica:

Evo, mi smo možda štreberi, mi pravimo izborni program, pa napravimo izborni program na 180 stranica, a aktuelna vlast napravi na osam stranica.

Nermin Nikšić, 7.9.2022.

Međutim, spomenuti programi SDA i HDZ-a BiH, stranaka koje čine vlast na nivou Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH, nisu dugi osam stranica, kako je Nikšić ustvrdio, već 29, odnosno 36.

Konačno, Nikšić je pred kraj gostovanja konstatovao da je SDP BiH jedina stranka koja u svom sastavu ima sva tri konstitutivna naroda, a koja je ponudila kandidata za Predsjedništvo BiH:

SDP je jedina politička partija u cijeloj Bosni i Hercegovini koja ima u svom sastavu i Bošnjake i Srbe i Hrvate, koja je ponudila i kandidata za člana Predsjedništva, može vam to biti drago, žao, kako god hoćete, ali to je tako.

Nermin Nikšić, 7.9.2022.

I ova je Nikšićeva tvrdnja neistinita, budući da Demokratska fronta, čiji je predsjednik Željko Komšić jedan od kandidata za člana Predsjedništva BiH, također u svojim izvršnim organima sadrži bošnjačke, hrvatske i srpske članove.

Tako je, naprimjer, pored Željka Komšića, koji se kandiduje za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, u Predsjedništvu ove stranke i Boris Krešić, delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Član Predsjedništva Demokratske fronte je i Sifet Podžić, aktuelni ministar odbrane BiH, koji je od 2014. do 2018. godine bio delegat iz reda Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Konačno, potpredsjednik Demokratske fronte Milan Dunović u februaru 2015. godine imenovan je na dužnost potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda, što je funkcija koju obavlja do danas.

Budući da SDP BiH nije jedina stranka koja je predstavila program za Opće izbore, odnosno da programi stranaka na vlasti nisu dugi osam stranica, te da SDP BiH nije jedina stranka s kandidatom za člana Predsjedništva BiH koja u svom sastavu ima članove sva tri konstitutivna naroda, tvrdnje Nermina Nikšića Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!