Neispunjeno

Neispunjeno i Zvizdićevo obećanje o formiranju Vlade FBiH u februaru

Gostujući 23.1.2023. godine u emisiji “Federacija danas” Federalne televizije, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) Denis Zvizdić (NiP) govorio je i o uspostavi vlasti na federalnom nivou, ustvrdivši i kada će čitav proces u tom smislu biti okončan.

Izvor: Twitter/Denis Zvizdić

Komentarišući pisanja pojedinih medija da u Zeničko-dobojskom kantonu postoji sukob između SDP-a BiH i BH Inicijative Fuad Kasumović, Zvizdić je tom prilikom izjavio da nije tačno da postoje sukobi, dodajući da se ne može govoriti o bilo kakvom razdoru ili raskolu, “a pogotovu ne o tim potpuno proizvoljno definiranim činjenicama ili informacijama da se ne može računati na zastupnike koji dolaze iz BH Inicijative”.

Na pitanje voditeljice očekuje li smanjenje broja stranaka okupljenih oko Osmorke na nivou Federacije, Zvizdić je rekao da se za naredne četiri godine ne mogu dati pune garancije šta će se sve dešavati, ali i izrazio uvjerenje da će nova Vlada FBiH biti imenovana do kraja narednog mjeseca.

To je vrlo složen sistem za upravljanje i za koordiniranje, tako da ne možemo davati pune garancije za naredne četiri godine, ali u ovome trenutku ponavljam da je Osmorka vrlo, vrlo stabilna kada govorimo o federalnom nivou i ja sam sasvim siguran, bez obzira na najavljene i moguće blokade koje određene partije nastoje provesti kada govorimo o imenovanju Vlade Federacije, da će se do kraja februara kompletan proces završiti i da će biti imenovana nova Vlada FBiH čiji je zadatak, ustvari, da promijeni dosadašnju političku praksu i da u svim segmentima ostvari progres u Federaciji BiH.

Denis Zvizdić, 23.1.2023.

Podsjećamo, kada je riječ o imenovanju izvršne vlasti na federalnom nivou, slična obećanja, a koja su ostala neispunjena, dao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održanoj 28.2.2023. godine kao jedina tačka dnevnog reda našla se Odluka o izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Glasovima “za” 58 zastupnika/ca, za predsjednicu FBiH izabrana je Lidija Bradara (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda, a za potpredsjednike Refik Lendo (SDA) iz reda bošnjačkog naroda i Igor Stojanović (SDP BiH) iz reda srpskog naroda. Protiv je glasalo 35 zastupnika/ca, uz jedan suzdržan glas.

Kako stoji u Ustavu FBiH, naredni koraci u proceduri imenovanja Vlade FBiH definisani su u članu 5, Izbor Vlade.

-Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom.

-Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade, predsjednik Federacije u saglasnosti s potpredsjednicima Federacije, a uz konsultaciju sa premijerom ili kandidatom za tu funkciju, ponovo će postupiti u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Ustav FBiH

O dosadašnjem toku procesa imenovanja nove Vlade FBiH, dešavanjima, procedurama te stavovima ključnih domaćih i međunarodnih aktera Istinomjer se, pored ostalog, detaljno bavio u analizi Nova Vlada FBiH: Između Schmidtovog “dogovorite se” i Osmorkinog “intervenišite.

Uzevši u obzir činjenicu da, i pored najave Denisa Zvizdića, nova Vlada FBiH nije imenovana do kraja februara 2023. godine, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!