Analize

“Nećemo vrijeđati ničiju inteligenciju.”

Nastavak 44. sjednice, koja je 18. septembra prekinuta zbog nedostatka kvoruma, ponovo je prekinuta iz istog razloga. Nakon što je predsjedavajuća Skupštine KS, Ana Babić iščitala sve tačke dnevnog reda ove sjednice, premijer Adem Zolj donio je odluku da povlači navedene tačke kako “ne bi vrijeđao inteligenciju nekih”.

Podsjećamo, brojni ekcesi obilježili su rad Skupštine Kantona Sarajevo posljednjih mjeseci zasjedanja ovog zakonodavnog tijela. Počevši sa skandalom kod zakazivanja sjednice, višesatnih opstrukcija i razvlačenja sa dnevnim redom, TV prenosa, pa sve do blokiranja sjednice manjkom kvoruma za njeno održavanje. Rezultat je, između ostalog, bilo i odlaganje rasprave i glasanja o finansijskim i izvještajima o radu javnih ustanova poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Zavoda za medicinu rada KS, izvještajima o poslovanju KJKP “Vodovod i kanalizacije”, “PARK” itd.

Još prošlog mjeseca Istinomjer je pisao o zbrci koja je nastala sa zakazivanjem sjednica Skupštine KS, kada se dogodilo da zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS, Sejo Bukva zakaže 44. Sjednicu za 5. septembar. Dan nakon toga osvanula je informacija o zakazanoj 45. sjednici, a koja se kao trebala održati dan ranije. Dnevni red sjednice koju je zakazala predsjedavajuća Skupštine KS, Ana Babić za 4. septembar, sadržavao je veliki broj tačaka koje su već bile uvrštene u dnevni red ranije zakazane sjednice. “Skupštinska pometnja” nije završila na tome, te su nedugo nakon toga otkazane obje ranije zakazane sjednice, a članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo su se usaglasili oko novog dnevnog reda, te zakazali novu, radnu, 44. sjednicu.

Sjednica je održana 6. septembra, kako je i predviđeno, s tim da je nakon cjelodnevnog raspravljanja i usvajanja Nacrta zakona o studentskom standardu u KS, predsjedavajuća Babić prekinula sjednicu. Nažalost, prekid sjednice je značio da su izvještaji o radu javnih institucija tek trebali doći na red u nastavku ove sjednice. Nastavak rada 44. Radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zakazan je za 18.09. 2018. godine.

Međutim, ni nastavak ove sjednice nije mogao proći bez ekscesa. Nova pometnja je nastala zbog upita kojeg je TVSA uputila Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), na temu da li je prihvatljivo da prenose sjednice Skupštine KS u toku izborne kampanje. Iako su iz RAK-a dobili pozitivan odgovor, TVSA je izvijestila suprotno.

Odluka da se Skupština Kantona Sarajevo, na kojoj se nalaze najvažniji finansijski izvještaji javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Skupština KS prenosi donešena je sa 22 zastupnička glasa, te je TVSA dobila instrukcije da u roku od pola sata uključi kamere i počne sa direktnim prenosom. Međutim, nakon pauze, na sjednicu se vratilo svega 17 zastupnika, što nije bilo dovoljno za kvorum, te je tako prenos sjednice trajao svega nekoliko minuta.

Skupština KS održala je 12.10.2018. dvije sjednice, i to prvo 45. na kojoj je bilo pet tačaka dnevnog reda, a onda i nastavak 44. sjednice koja je prekinuta 18. septembra.

Na 45. sjednici našao se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu po hitnom postupku, a kako bi se mogli realizirati sporazumi potpisani sa nekoliko sindikata o povećanju osnovice za plaće za period do kraja 2018. godine, te je usvojena inicijativa kojom se zabranjuje zapošljavanje na neodređeno u javnim institucijama i preduzećima.

Usvajanje ove inicijative pratila je prepirka između predlagača inicijative, Amela Mekića, Mirsada Pindže, te šefa kluba zastupnika SDA, Mirze Čelika te je čak došlo i do pozivanja na etički kodeks zbog navodnog vrijeđanja i neuvažavanja prilikom diskusije.

Nakon više zatraženih pauza, uslijedio je i nastavak 44. sjednice, koja je ponovno prekinuta zbog nedostatka kvoruma, uz reakciju premijera Zolja da povlači sve navedene tačke dnevnog reda kako “ne bi vrijeđao inteligenciju nekih”, te da ostavlja narednoj vladi da se bavi ovim pitanjima.

Postavlja se pitanje, čiju je to inteligenciju premijer pokušao da ne vrijeđa i da li stvarno misli da ovim postupkom nije upravo uradio suprotno? Ono što je sigurno jeste da građani i dalje ostaju uskraćeni za izvještaje o radu javnih ustanova Kantona Sarajevo, i da je sada već očigledno da vladajuća većina na sve načine pokušava da iste zataška barem još neko vrijeme. Barem dok se direktori istih ne smjeste na svoje nove poslaničke pozicije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!