Dosljedno

Zakazivanje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo

Nakon što se predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, Ana Babić oglušila na zahtjev za sazivanje sjednice kantonalnog organa zakonodavne vlasti, zamjenik predsjedavajuće Sejo Bukva, na inicijativu SDP-a, sazvao je za 5. septembar sjednicu Skupštine KS.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, Edin Forto (NS) i Segmedina Srna-Bajramović (SDP) su još u julu tražili zakazivanje sjednica na kojoj bi se raspravljalo o finansijskim izvještajima javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, te su još tada izrazili zabrinutost i sumnju da će ista biti prolongirana s obzirom da vladajuća koalicija ne želi da opozicija vidi izvještaje jer bi isti mogli dovesti do dodatnih problema.

Pravljenje fiktivnih klubova kako bi se kontrolisao Kolegij je dokaz da su stranke na vlasti spremne uraditi sve da bi po svaku cijenu kontrolisali resurse KS-a u predizbornoj kampanji.”

Segmedina Srna-Bajramović, 17.07.2018.

U zahtjevu koji je prije nekoliko dana upućen zamjeniku predsjedavajuće, a koji potpisuju SDP-ovi zastupnici Segmedina Srna-Bajramović i Slaviša Šućur, navodi se da su primorani obratiti se Bukvi s obzirom na to da se predsjedavajuća Ana Babić u potpunosti oglušila na zahtjeve za održavanje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Zajednički smo više puta svjedočili sjednicama kolegija na kojim se različitim poslovničkim manipulacijama od SDA svjesno pokušavalo opstruisati razmatranje važnih izvještaja od interesa za građane Kantona Sarajevo, što nas je dovelo u situaciju da zakonodavni organ ne zasjeda već više od tri mjeseca. Mi smo kao opozicija od samog početka imali vrlo jasan stav, a to je da Skupština KS treba da zasjeda stalno po svim pitanjima koja su pristigla iz vlade, bez bilo koje vrste selekcije tačaka po pitanju političke (ne)prihvatljivosti kakvu SDA promoviše mjesecima. Javnost podsjećamo da je cijeli problem nastao onog trenutka kada vlast koju predvodi SDA nije uspjela s dnevnog reda ranije zakazane sjednice skinuti izvještaje o finansijskom poslovanju i radu javnih preduzeća i ustanova u Kantonu Sarajevo. Tada je dva puta prekidana sjednica kolegija i najavljena i zakazana sjednica više nikada nije održana čime i ovaj zakonodavni organ ušao u ozbiljnu institucionalnu krizu u kojoj se Parlament Federacije BiH već godinama nalazi. “

Segmedina Srna-Bajramović i Slaviša Šućur, 10.08.2018.

S obzirom na višemjesečne napore i insistiranja na zakazivanju sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, a i činjenice da je isti doveo do datuma održavanja sjednice, Istinomjer zalaganja SDP-a, te zastupnice Segmedine Srne-Bajramović ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!