Neutemeljeno

Ne postoji dokaz da je Staljin ikada rekao da “nije važno ko glasa, važno je ko broji”

Predsjednik Socijaldemokrata BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Enver Bijedić bio je gost emisije “Rezime”, emitovane na Federalnoj televiziji 18. novembra 2021. godine, te je tom prilikom govorio i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Screenshot: FTV

Naime, Bijedić je obrazložio da se zalaže za uvođenje elektronskog glasanja na izborima, citirajući izreku koju je pripisao Josifu Staljinu:

Puno su važniji, što je Staljin govorio, nije važno ko glasa, važno je ko broji.

Enver Bijedić, 18.11.2021.

Citirana izreka se već duže vrijeme veže uz ime komunističkog diktatora Josifa Staljina, koji je vladao Sovjetskim Savezom od 1922. do 1952. godine. Na internetu su prisutne i fotografije koje pripisuju Staljinu ovu ili slične izreke, dominantno na engleskom jeziku, ali i na našem govornom području.

Međutim, kako je ustvrdio američki nezavisni portal za provjeru činjenica Politifact, koji se također bavio ovom temom, ne postoji kredibilan dokaz da je Staljin ikada imao ovakvu ili sličnu izjavu.

Na upit Politifacta, osoblje Staljinovog digitalnog arhiva, elektronske baze podataka dokumenata i fotografija, koja je nastala kao rezultat saradnje između Ruskog državnog arhiva društvene i političke istorije i Yale University Pressa, nije uspjelo pronaći spomenutu Staljinovu izjavu o izborima.

Politifact se nakon toga obratio i pojedinim članovima Uredničkog odbora Arhiva, a profesor historije na UCLA J. Arch Getty odgovorio je da ne misli kako je Staljin ikada izjavio ovako nešto:

“Ne znam da postoji ijedan originalni izvor, a u svom opsežnom arhivskom istraživanju u Staljinovoj ličnoj arhivi nisam našao ništa slično ovome. Postoji mnogo neautentičnih citata koji se pogrešno pripisuju Staljinu i mislim da je ovo jedan od njih.

J. Arch Getty, 27.3.2019.

Profesor društvene i političke historije na Univerzitetu u Michiganu Ron Sunny također je rekao da nikada nije naišao na ovaj Staljinov citat, dodavši da se mnoge stvari lažno pripisuju bivšem sovjetskom lideru.

Mark Kramer, direktor programa studija Hladnog rata na Univerzitetu Harvard, ukazao je Politifactu na memoare Borisa Bazhanova, nekadašnjeg Staljinovog ličnog sekretara, napisanim nakon njegovog penzionisanja, u kojima tvrdi da je Staljin rekao: „Ja smatram da je potpuno nevažno ko će i kako u partijama glasati; ali je izuzetno važno ko će i kako brojati glasove”.

Prema Krameru, “ne postoji način da se sa sigurnošću zna da li on tačno prepričava Staljinove riječi, ako je Staljin zaista rekao tako nešto, stoga smatram da je ovo izjava koju je Staljinu pripisao njegov bivši sekretar Boris Bazhanov”.

David Brandenberger, vanredni profesor historije na Univerzitetu u Richmondu, rekao je da je Bazhanov pobjegao iz Sovjetskog Saveza 1928. godine, a zatim je objavio svoje “prilično nepouzdane memoare 1930. godine”. Brandenberger je zaključio da većina stručnjaka smatra da se ne radi o autentičnom Staljinovom citatu.

Budući da ne postoji dokaz da je Josif Staljin ikada rekao da “nije važno ko glasa, nego ko broji”, kako je ustvrdio Enver Bijedić, Istinomjer tvrdnju predsjednika Socijaldemokrata BiH ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!