Naša stranka već duže insistira na Zakonu o porijeklu imovine

Na prvoj redovnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojen je Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo. Edin Forto i  Naša stranka, još od 2016. godine insistiraju na donošenju ovog zakona, a sada su ga kao dio novoformirane vlasti u Kantonu Sarajevo, uputili u skupštinsku proceduru.

Podsjećamo, da su na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 07.09.2016. godine zastupnici Naše stranke tražili uvrštavanje Prijedloga ovog zakona na dnevni red.

Prvi zakonski prijedlog, onaj o porijeklu i kontroli imovine funkcionera, Skupština je usvojila u formi nacrta, na sjednici odražnoj 1. juna, kao i zaključak da javna rasprava treba da traje 60 dana. Nakon provedene javne rasprave, u tom roku, ne postoji razlog zbog kojeg ovaj zakon ne bi došao na dnevni red. Važno je da se ovaj zakon bude usvojen upravo sada, kako bi u punom efektu bio primijenjen i na novoizabrane načelnike i vijećnike. Ako se svi slažemo da su korupcija i prisvajanje javnog novca od strane pojedinih političkih funkcionera ogroman problem, ne vidim zašto ovaj zakon ne bi trebao doći na dnevni red.

Predrag Kojović, 07.09.2016.

Bez obzira na tadašnja insistiranja, ovaj Prijedlog je povučen. Međutim, nakon održanih Općih izbora 2018. ponovno je pokrenuta diskusija o Zakonu o porijeklu imovine. Tada je potpredsjednik Naše stranke, a trenutni premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto najavio depolitizaciju javne uprave kao jedan od glavnih prioriteta, ukoliko dobiju potrebnu većinu.

Prvo poglavlje će biti o osnovnim principima djelovanja buduće skupštinske većine, npr. o zabrani stranačkog zapošljavanja bez konkursa. No, tek danas su se timovi upoznali i kreću u rad. Drugo poglavlje će biti zakonski i podzakonski akti, npr. zakon o porijeklu imovine izabranih dužnosnika.

Edin Forto, 19.10.2018.

S obzirom na višegodišnja insistiranja Naše stranke na donošenju Zakona o porijeklu imovine imenovanih dužnosnika, Istinomjer će izjavu kao i potez Edina Forte i Naše stranke ocijeniti dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitanja vezana za granicu između BiH i Republike Srbije i dalje bez odgovora

Problem oko demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije proteklih je dana...

Rekonstrukcija puta Lukavica – Pale biće okončana u roku od 180 dana?

Obnova puta Lukavica - Pale i mosta prema Jahorini najavljena je početkom ove godine kada je JP Putevi Republike Srpske objavilo poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji...


Vitez bi uskoro mogao dobiti most na rijeci Lašvi

Kada je tokom prošle godine najavljeno da će se Općina Vitez pretvoriti “u veliko gradilište”, kao jedan od najznačajnijih projekata izdvojena je izgradnja mosta na rijeci Lašvi na koji se čeka skoro...