Naša stranka već duže insistira na Zakonu o porijeklu imovine

Na prvoj redovnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo usvojen je Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo. Edin Forto i  Naša stranka, još od 2016. godine insistiraju na donošenju ovog zakona, a sada su ga kao dio novoformirane vlasti u Kantonu Sarajevo, uputili u skupštinsku proceduru.

Podsjećamo, da su na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 07.09.2016. godine zastupnici Naše stranke tražili uvrštavanje Prijedloga ovog zakona na dnevni red.

Prvi zakonski prijedlog, onaj o porijeklu i kontroli imovine funkcionera, Skupština je usvojila u formi nacrta, na sjednici odražnoj 1. juna, kao i zaključak da javna rasprava treba da traje 60 dana. Nakon provedene javne rasprave, u tom roku, ne postoji razlog zbog kojeg ovaj zakon ne bi došao na dnevni red. Važno je da se ovaj zakon bude usvojen upravo sada, kako bi u punom efektu bio primijenjen i na novoizabrane načelnike i vijećnike. Ako se svi slažemo da su korupcija i prisvajanje javnog novca od strane pojedinih političkih funkcionera ogroman problem, ne vidim zašto ovaj zakon ne bi trebao doći na dnevni red.

Predrag Kojović, 07.09.2016.

Bez obzira na tadašnja insistiranja, ovaj Prijedlog je povučen. Međutim, nakon održanih Općih izbora 2018. ponovno je pokrenuta diskusija o Zakonu o porijeklu imovine. Tada je potpredsjednik Naše stranke, a trenutni premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto najavio depolitizaciju javne uprave kao jedan od glavnih prioriteta, ukoliko dobiju potrebnu većinu.

Prvo poglavlje će biti o osnovnim principima djelovanja buduće skupštinske većine, npr. o zabrani stranačkog zapošljavanja bez konkursa. No, tek danas su se timovi upoznali i kreću u rad. Drugo poglavlje će biti zakonski i podzakonski akti, npr. zakon o porijeklu imovine izabranih dužnosnika.

Edin Forto, 19.10.2018.

S obzirom na višegodišnja insistiranja Naše stranke na donošenju Zakona o porijeklu imovine imenovanih dužnosnika, Istinomjer će izjavu kao i potez Edina Forte i Naše stranke ocijeniti dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Hoće li “šestorka” imati zajedničke kandidate za načelnike 2020. godine?

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i...

Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...


Započela izgradnja dječijeg igrališta u Aleji ambasadora

Na Darivi, u Aleji ambasadora započela je izgradnja velikog dječijeg igrališta simboličnog naziva “Park mira” čiju je izgradnju Općina Stari Grad najavila krajem prošle godine. Ovaj projekat...