Istina

Naš BDP “ostao je gotovo isti”

Još uvijek aktuelni premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić nedavno je iznio nekoliko tvrdnji o ekonomskoj situaciji u BiH, a koje su izazvale oprečne reakcije javnosti.

Tako se Novalić, između ostalog, osvrnuo i na bruto domaći proizvod (BDP, engl. Gross domestic product, GDP) izjavivši sljedeće:

Naš bruto društveni proizvod ostao je gotovo isti jer imamo infrastukturu, energetske projekte koje gradimo i to donosi, zadržava nas u zoni višeg rasta BDP.

Fadil Novalić, 27.10.2019.

Podsjećamo, bruto domaći proizvod najvažniji je makroekonomski indikator za svaku državu koji pokazuje vrijednost prodatih finalnih dobara i usluga proizvedenih tokom jedne godine izraženo u novčanim jedinicama, u našem slučaju u konvertibilnim markama. BDP sadrži rezultate proizvodnje i prodaje evidentiranih materijalnih dobara i usluga u jednoj godini, njihovoj potrošnji i izvozu.

Kada je upitanju BDP BiH, zvanični podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je, počev od 2015. godine do danas (ako gledamo mandatni period 2014 -2018.) BDP u prosjeku rastao za oko 3% . Tako je rast BDP-a u BiH u 2015. godini iznosio 3,3%, u 2016. godini 3,7%, a BDP Bosne i Hercegovine u 2017. godini realno je porastao 3,07%, jednako rastu godinu ranije.

Realni rast BDP u drugom tromjesečju 2018. godine, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, iznosio je 3,4%. Sezonski podešena serija podataka pokazuje rast BDP u drugom tromjesečju 2018. godine od 1,1% u odnosu na prethodno tromjesečje.

Agencija za statistiku BiH

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BDP u BiH iznosi 3,2%.

Shodno navednom jasno je da je bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine ostao skoro nepromjenjen u prethodne četiri godine, odnosno da posljednjih nekoliko godina naša zemlja bilježi rast od oko 3% zbog čega Fadil Novalić, za svoju izjavu da je BDP posljednjih nekoliko godina “ostao gotovo isti”, od Istinomjera dobija ocjenu istina.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!