Dosljedno

Nakon odluke CIK-a, Nikšić ponovio svoje ranije stavove

Na dio odluke CIK-a koji kaže da će se “prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristiti popis iz 2013. godine”, među prvima je reagovao SDP BiH, čiji je predsjednik Nermin Nikšić.

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) donijela odluku po kojoj bi se, nakon održanih Opštih izbora 2018. godine, trebao popuniti Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uslijedile su i reakcije pojedinih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini.

Tako je na dio odluke CIK-a koji kaže da će se “prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristiti popis iz 2013. godine”, među prvima reagovao SDP BiH, čiji je predsjednik Nermin Nikšić.

Ističući tom prilikom “da neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uslovima i neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona”, iz SDP-a BiH su između ostalog saopštili:

Sve drugo bilo bi izdaja Bosne i Hercegovine i pristajanje na daljnju etničku podjelu naše države i njeno svođenje na uniju tri etničke republike. Bosna i Hercegovina nikada nije bila i nikada neće biti takva država. Potpuno je jasno kako je većina u CIK-u ovakvim rasporedom mandata po kantonalnim skupštinama našla način kako da osigura HDZ-u BiH nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u Federaciji BiH, te četiri delegata u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Socijaldemokratska partija BiH, 18.12.2018.

Identičan stav po ovom pitanju predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić iznosio je više puta u prethodnom periodu. Tako je i nakon sastanka sa predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem o eventualom učešću SDP-a BiH u vlasti, Nikšić izjavio:

Za nas su najvažniji kantonalni nivoi vlasti. Što se tiče državnog i entitetskog nivoa to nam nije prioritet. Nećemo prihvatiti odluke CIK-a da se Dom naroda popunjava prema popisu iz 2013. godine. To bi zacementiralo podjele i BiH podijelilo na tri etničke državice.

Nermin Nikšić, 20.11.2018.

I početkom decembra 2018. godine, Nikšić je bio jasan, te upozorivši na “težinu posljedica ako CIK prekrši Ustav FBIH u dijelu koji se odnosi na primjenu popisa i pravila o minimalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda”, još jednom naglasio:

Ukoliko do toga dođe bh. blok neće uopšte razgovarati o formiranju bilo kakve vlasti, već ćemo pokrenuti široku političku borbu da se takvo stanje nikada ne legalizira u praksi. Za nas bi to bio kraj BiH kao države svih njenih naroda i građana i pretvaranje BiH u tri etničke teritorije. Nikad nećemo pristati na tako nešto i uvjeren sam da postoji ozbiljna podrška građana ka odbrani tih principa i da se to neće dozvoliti. Nijedna vlast nije bitnija od države. Ko god uđe u vlast koja bi se formirala prema takvim principima za mene je ništa drugo do izdajica BiH.

Nermin Nikšić, 02.12.2018.

Obzirom da je SDP BiH, čiji je Nikšić predsjednik, nakon pomenute odluke CIK-a potvrdio ranija stajališta Nermina Nikšića u vezi eventualne odluke CIK-a u skladu sa kojom bi se trebao popuniti Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Istinomjer stavu predsjednika SDP BiH po tom pitanju daje ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!