Analize

Najčitanije u 2017. godini: Istine i neistine Čovića, Ivanića, Novalića…

Među brojnim izjavama političara/ki o kojima smo pisali u protekloj godini, tri koje su privukle najviše pažnje dali su Dragan Čović, Mladen Ivanić i Sebija Izetbegović.

Najčitaniji članak na Istinomjeru u prošloj godini odnosio se na izjavu Dragana Čovića da će predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH osigurati “institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda u cijeloj BiH”. Kako je pokazala analiza Istinomjera, prijedlog koji je HDZ BiH zaista poslao u parlamentarnu proceduru nije bio u skladu sa ovim Čovićevim stavom, koji je stoga ocijenjen nedosljednim. Ocjena ove Čovićeve izjave i prateća analiza HDZ-ovih amandmana objavljena je u martu 2017. godine i imala je oko 8.000 pregleda na našem sajtu.

 

Drugu izjavu dao je još jedan član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, koji je rekao da još od 12. juna 2016. godine ne postoji pravni temelj za boravak ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH. Provjerili smo da li je Predsjedništvo BiH donijelo odluku neophodnu za legalan boravak federalnih institucija u ovom objektu i utvrdili da je Ivanićeva izjava bila istinita. Ocjena Ivanićeve izjave objavljena je u januaru 2017. i pročitana je 5.500 puta.

 

Na trećem mjestu nalazi se izjava Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, o tome kako je “u civilnoj odjeći zalutala u biohemijski laboratorij” i tako ustanovila da postoje “ bočna vrata na koja su ulazili neki probrani pacijenti.” Izjava nije ocijenjena, već se pojavila u rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer” u februaru 2017. godine i pregledana je 4.300 puta.

 

Značajnu pažnju privukla je i ocjena izjave ministra prometa i komunikacija BiH, Ismira Juske, o koracima koje će poduzeti kako bi ubrzao proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini. Njegovo je obećanje u maju 2017. ocijenjeno ispunjenim, a ovaj tekst imao je 3.900 pregleda.

Na petom mjestu nalazi se izjava premijera Federacije BiH, Fadila Novalića, takođe iz maja mjeseca, koja je pročitana preko 3.800 puta. Novalić je tada preporučio svima da “pogledaju slike” i uvjere se da su se radnice “Borca” tokom danonoćnog protesta smjenjivale pred zgradom Vlade FBiH i vrijeme provodile u “plaćenom smještaju”. Slike smo pogledali – i ovu izjavu ocijenili neistinitom.

Konačno, posljednju izjavu na top-listi najčitanijih dao je Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, koji je u januaru 2017. godine komentarisao izjavu ministrice odbrane BiH, Marine Pendeš, koja je rekla da je u obilježavanju Dana RS učestvovala “počasna jedinica Trećeg pješadijskog puka”. Provjerili smo sve relevantne zakone i propise kojima su organizovane Oružane snage BiH i utvrdili da je Podžićeva izjava bila istinita, a ovu ocjenu i analizu je od tada pročitalo oko 3.800 posjetitelja/ki sajta.

 

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!