Istina

Predsjednik i potpredsjednici FBiH ilegalno borave u zgradi Predsjedništva BiH

Predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, još početkom decembra uputio je pismo Generalnom tajništvu Predsjedništva BiH u kojem je zatražio da se iz zgrade Predsjedništva isele uredi predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Ivanić je u tom pismu podsjetio da je Predsjedništvo BiH 20. juna 2016. godine zaprimilo dopis od predsjednika Federacije BiH kojim se traži donošenje odluke o produženju odobrenja za korištenje prostorija u zgradi Predsjedništva BiH.

Podsjetit ću Vas također da Predsjedništvo BiH nije donijelo takvu odluku niti odobrilo produženje boravka te da zato od 12. juna 2016. godine ne postoji pravni temelj za boravak ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH.”

Mladen Ivanić, 01.12.2016.

Istinomjer je provjerio zvaničnu web stranicu Predsjedništva BiH i u izvještajima sa sjednica zaista nismo pronašli informaciju da je Predsjedništvo uopšte razmatralo donošenje odluke o produženju odobrenja za korištenje prostorija u kojima borave predsjednik i potpredsjednik FBiH.

Kako je ranije saopšteno iz ureda predsjednika FBiH Marinka Čavare, boravak u zgradi Predsjedništva BiH do iznalaženja trajnog rješenja, a najduže do kraja 2015. godine, odobren je Odlukom Predsjedništva BiH sa 4. redovne sjednice, održane 3. marta 2015. godine.

Čavara je još krajem 2015. godine uputio pismo premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i Vladi Federacije BiH u kojem je zatražio da se najkasnije do kraja 2015. godine „osigura preseljenje Ureda predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH u prostor u vlasništvu Vlade Federacije BiH ili u prostor s mogućnošću korištenja bez plaćanja zakupnine“. Čavara je predlagao da trajno rješenje za smještaj ureda predsjednika i dva potpredsjednika FBiH bude Vila Braun u centru Sarajeva, prostor koji je ranije koristila Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Sa druge strane nikakva odluka Predsjedništva BiH nije donošena od 2015. godine, te su i u momentu traženja produženja boravka u zgradi Predsjedništva, predsjednik i potpredsjenici FBiH ilegalno boravili u prostorijama.

Ni četiri mjeseca nakon što je Istinomjer prvi put pisao o ovoj temi, situacija se nije promijenila, a kako se čini, neće se ni promijeniti u dogledno vrijeme.

Potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda Milan Dunović nije optimističan da će se pitanje smještaja kabineta uopće riješiti u ovom mandatu.

Pokazao sam u proteklom periodu svoju fleksibilnost u cilju postizanja dogovora u vezi s preseljenjem sva tri kabineta. Dakle, istovremeno i na istu lokaciju. Nažalost, predsjednik Čavara i potpredsjednica Mahmutbegović nisu uspjeli postići dogovor te smatram da je to odraz stanja u koaliciji na federalnom nivou. Nisam optimističan da će se ovaj problem riješiti. Imam samo jedan uslov, a to je ista lokacija i istovremeno preseljenje.

(Milan Dunović, 23.05.2017.)

Kako već godinu dana ne postoji pravna osnova za boravak pomenutih institucija FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić za svoju izjavu dobija ocjenu istinito.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!