Neistina

Pogledali smo slike i premijer definitivno laže

Fadil Novalić je optužio radnice “Borca” da su bile plaćene da protestuju ispred Vlade Federacije. Kao “krunski dokaz” ponudio je tvrdnju da su se, tokom osmodnevnog protesta, pred zgradom Vlade svaki dan smjenjivale druge radnice.

 

Ovo je kreiran pritisak. Ako ste mogli gledati slike, svaki dan su bile druge radnice. I mi znamo i stan gdje su spavale i ko ih je plaćao.

Fadil Novalić, 10.05.2017.

 

Novalić je ovo izjavio gostujući u emisiji “Pressing” na televiziji N1. Kada mu je voditelj emisije odgovorio da su reporteri koji su izvještavali sa protesta svaki dan viđali iste radnice pred zgradom Vlade, federalni premijer je ponovio:

 

Vi pogledajte slike ipak. Pogledajte ipak slike. Nema to veze s pritiskom. Mi smo, tri sedmice prije, tri miliona i sto hiljada riješili “Krivajine”, a nisu protestirali. Borca, je l’ tako, u Banovićima… ovaj, Željezare, dva miliona i sto… tri i po, također. Znači, mi smo to rješavali i mi to rješavamo. Ovo je neko kreirao i nije problem. (…) To je bilo nepotrebno. Vlada nije donijela zbog toga odluku i neće ni donositi.

Fadil Novalić, 10.05.2017.

 

Novalićeva izjava nevjerovatna je od početka do kraja. Počnimo od tvrdnje da je protest radnica bio nepotreban i da nije uticao na odluku Vlade koja bi, prema Novaliću, svakako riješila problem neuvezanog radnog staža radnica “Borca”, jer je to uradila i u drugim slučajevima. Možda bi se o utemeljenosti ovakve tvrdnje i moglo diskutovati, da upravo ministar energije, rudarstva i industrije u Novalićevoj vladi nije još u septembru prošle godine obećao da će se, sredstvima travničkog “Borca”, uplatiti staž za 16 radnika/ca “Borca” Banovići i 6 radnika/ca “Borca” Zenice i da Vlada ovo obećanje nije ignorisala punih sedam mjeseci.

A ovo obećanje, baš kao i nedavna odluka Vlade FBiH o radnicama dva “Borca”, također je uslijedilo nakon protesta radnika/ca ovih preduzeća. Septembarski protest je prekinut nakon sastanka radnika/ca sa ministrom Nerminom Džindićem, koji je obećao da će se prijedlog rješenja naći na narednoj sjednici vlade. Informacija ministarstva zaista je usvojena na 71. sjednici Vlade, kada je nadzorni odbor travničkog “Borca” zadužen da za uplatu doprinosa izdvoji dio sredstava od privatizacije Hotela „Lipa“, u ukupnom iznosu od 184.692,17 KM, te je rečeno kako će Vlada “razmotriti mogućnost” da mu se ova sredstva refundiraju iz Budžeta FBiH za 2017. godinu.

 

No, šest mjeseci kasnije, Vlada je i zvanično konstatovala da se prijedlog rješenja koje je ministarstvo uputilo u septembru ne može ostvariti:

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o nemogućnosti realizacije zaključaka sa sjednice održane 29.9.2016. godine, koji se odnose na rješavanje statusa radnika u privrednim društvima Konfekcija “Borac” d.d. Zenica – u stečaju i Konfekcija “Borac” d.d. Banovići – u stečaju.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je danas da utvrdi konačan iznos potrebnih sredstava za ova dva privredna društva za uplatu doprinosa za PIO, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti.

Saopštenje sa 97. sjednice Vlade FBiH, 29.03.2017.

 

Od tog trenutka, pa do momenta kada su obespravljene radnice “Borca” počele svoj protest pred zgradom Vlade, njihova situacija nije bila temom nijedne održane sjednice, što direktno opovrgava tvrdnju Fadila Novalića o tome kako su protesti bili “nepotrebni”. Zanimljivo je da je Novalić ovu tvrdnju ilustrovao i time da je Vlada uvezala radni staž i radnicima zeničke “Željezare”, iako je odluku o tome Vlada donijela istog dana kada je raspravljala i o radnicama “Borca”, nakon što su radnice provele osam dana i noći pred zgradom Vlade.

Prijedlog za obezbjeđivanje sredstava bio je drugačiji od onog datog u septembru, te je ovoga puta Vlada nastupila u kapacitetu Skupštine Razvojne banke FBiH i direktno odobrila da se potrebnih 184.692,17 KM neuplaćenih doprinosa izdvoji iz sredstava posebnog fonda Razvojne banke. Isti izvor sredstava predviđen je i za obezbjeđivanje 909.916,10 KM za 36 radnika zeničke “Željezare”, kao i za 1.312.792,36 KM za 45 radnika “Vitezita”.

U saopštenju sa 101. sjednice Vlade FBiH (04.05.2017.) naglašeno je, kao i u Novalićevoj izjavi, da je Vlada već koristila ova sredstva, za uvezivanje radnog staža radnika “Krivaje” u iznosu od gotovo 3.400.000 KM. Vlada je također istakla kako je odluku o osnivanju posebnog fonda Razvojne banke od sredstava dobijenih privatizacijom, donijela početkom marta ove godine.

Odluka je, zaista, donijeta još trećeg maja, na 94. sjednici, čime se dodatno otvara pitanje zašto je odluku o korištenju ovih sredstava za radnice “Borca” i “Željezare” Vlada donijela tek četvrtog maja, umjesto da ih je aktivirala još 29. marta, kada je konstatovala da prvobitni plan za uplaćivanje doprinosa za “Borac” ne može biti realiziran. Sve ovo je u očitoj suprotnosti sa Novalićevom tvrdnjom da protesti nisu imali nikakvog uticaja na odluke koje je Vlada donijela 04.05.2017.

 

Još nevjerovatnija je izjava Fadila Novalića da je “na slikama” viđao svaki dan druge radnice ispred zgrade Vlade. Federalni premijer je ovu tvrdnju ponovio nekoliko puta, čak i kada ga je voditelj emisije ispravio, rekavši da to naprosto nije tačno.

U skladu sa Novalićevom instrukcijom da treba “ipak pogledati slike”, to smo i učinili. Rezultat je očekivan – svakodnevno prisustvo istih radnica “Borca” pred zgradom Vlade u toku osam dana, od 27. aprila do 04. maja, dokumentirano je kamerama i foto-aparatima brojnih medija.

 

27.04.2017. (Izvor: Federalna televizija), kada su sa radnicama “Borca” bile i radnici/e “Fortune”

 

28.04.2017. (Izvor: Klix)

 

29.04.2017. (Izvor: Federalna televizija)

 

30.04.2017. (Izvor: Dnevni avaz)

 

01.05.2017. (Izvor: Federalna televizija)

 

02.05.2017. (Izvor: Federalna televizija)

 

03.05.2017. (Izvor: Glas Amerike)

 

Četvrtog maja, radnicama “Borca” pridružilo se nekoliko desetina građana/ki, ali se i pored većeg broja ljudi može vidjeti da je istih pet žena, koje su uspjele izdržati svih osam dana protesta, do kraja ostalo pred zgradom federalne vlade.

04.05.2017. (Izvor: Tačno.net)

 

Radnicama “Borca” u nekoliko navrata su se pridruživali i radnici drugih uništenih preduzeća, poput “Fortune” iz Gračanice, te članovi sindikata “Solidarnost” iz Tuzle. Obilazili su ih i građani/ke Sarajeva, donosivši im odjeću, obuću, hranu i lijekove, što je za neke od njih bilo posebno važno jer zbog neuplaćenih doprinosa nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti. Govorile su i o tome kako dolaze iz porodica u kojima niko nije zaposlen, te se nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji. Članovi njihovih porodica također su povremeno bili uz njih dok su protestovale. Jedini koji im se nijednom i ni na koji način nisu obratili bili su članovi Vlade FBiH. Iako je tokom osam dana protesta nekoliko puta padala kiša, pa čak i snijeg, policija im je oduzela šatore. Povremeno su se grijale u obližnjoj kafani, čiji im je vlasnik izišao u susret. Jedna od šest radnica se ipak razboljela i zbog toga je morala napustiti protest.

O svemu tome su radnice “Borca” svakodnevno pričale pred kamerama, pod svojim punim imenima i prezimenima. Novalićevu evidentno neistinitu izjavu to čini posebno bezočnom, naročito u dijelu u kom tvrdi kako je ove žene, koje nakon ostvarenog punog radnog vijeka nemaju ni najosnovniju socijalnu i materijalnu sigurnost, “neko plaćao” da protestuju.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!