Analize

Mjere između stanja i slobode, izjave između politike i laži

Prošlo je mjesec i pol dana od kada su se u BiH počele uvoditi posebne mjere uslijed pandemije novog koronavirusa COVID 19, a koje se odnose na sve segmente života u BiH – od mjera za kretanje stanovništva, preko onih koje se odnose na sprječavanja širenja lažnih vijesti i izazivanja panike u javnom prostoru, pa sve do mjera koje bi trebale ublažiti negativne ekonomske posljedice. Istinomjer se na svom portalu u proteklom periodu bavio brojnim temama povezanim sa pandemijom COVID – 19, a u narednom tekstu donosi retrospektivu događaja iz svog ugla, od analize uvođenja mjera do ocjena izjava javnih dužnosnika.

Ovaj tekst objavljen je u 544. broju magazina START BiH koji u cijelosti besplatno možete čitati online na LINKU.

Vanredno stanje i građanska prava i slobode

Vlada Republike Srpske usvojila je tokom trajanja vanredne situacije zbog pandemije COVID – 19 između ostalih i mjere kojima je omogućeno kažnjavanje onih koji, prema mišljenju MUP-a RS, iznose ili prenose lažne vijesti, odnosno tvrdnje u javnosti a kojima se izaziva panika.

Za vrijeme trajanja vanredne situacije zabranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa i organizacija koja vrše javna ovlašćenja. Zabrana se odnosi i na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava, navedeno je u Odluci Vlade RS od 19. marta ove godine.

Već u narednim danima uslijedile su i prve prekršajne prijave protiv osoba u ovom entitetu, a svoju zabrinutost uvedenim mjerama iskazali su, kako predstavnici domaćih medija, tako i predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji su ukazali da niti jedna mjera ne bi smjela narušavati osnovne građanske slobode. Vlada RS usvojila je 6. februara i novu uredbu o provjeri širenja panike u ovom entitetu. U uredbi se zabranjuje medijima i široj javnosti da šire lažne vijesti koje potiču paniku te se propisuju kazne onima koji to čine.

Međutim Vlada RS, 16. aprila usvojila je Prijedlog Uredbe sa zakonskom snagom o prestanku važenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja.

Kako je precizirano u saopštenju Vlade RS, u skladu sa ovim, “Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povući će sve prekršajne naloge koji su ranije izdati u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, kao i Odlukom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske, a koju je Vlada Republike Srpske stavila 03.04.2020. godine van snage.”

Mjera zabrane kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na snazi je u oba bh. entiteta gotovo od samog početka pandemije. Međutim građani Federacije BiH su protiv odluka Federalnog stožera civilne zaštite podnijeli nekoliko apelacija, a Ustavni sud BiH donio je odluku kojom se naredba Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, proglašava kršenjem prava na slobodu kretanja.

“Naloženo je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom štabu Civilne zaštite da, u roku od pet dana od dana prijema ove odluke, usklade Naredbu Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta 2020. godine sa standardima iz člana II/3.m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju. Dalje je naloženo Vladi FBiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da u narednom roku od tri dana obavijeste Ustavni sud o provođenju naloga iz ove odluke”, navedeno je u Odluci ustavnog Suda BiH od 22. aprila.

Polemiziralo se i o opravdanosti zahtjeva za objavom spiskova osoba koje se nalaze u izolaciji. Zahtjevi ove vrste došli su sa svih nivoa vlasti u BiH, te su se u javnosti pojavili i spiskovi sa imenima onih koji nisu prekršili ranije određene mjere izolacije.

Među prvima se u tom pravcu oglasila SDA, koja je nakon zasjednja stranačkog kolegija održanog 22. marta 2020. godine, pozvala “nadležne institucije da u interesu sprečavanja širenja epidemije objave imena osoba kojima je određena mjera izolacije”. U narednim danima uslijedile su objave spiskova osoba kojima je određena mjera izolacije u Kantonu 10, Trebinju, Konjicu i Čeliću, dok su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS i Federalna uprava za inspekcijske poslove objavili spiskove sa imenima osoba koje nisu poštovale mjeru izolacije.

Nakon sastanka na kome je razmatrana epidemiološka situacija u vezi s pojavom koronavirusa u RS-u, održanog 22. marta 2020. godine, javnosti se obratio premijer tog entiteta, Radovan Višković koji je najavio da će lični podaci prekršioca kućne izolacije u jeku pandemije koronavirusa biti objavljeni.

Shodno najavama, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS od 24. marta redovno objavljuje imena onih koji su prekršili mjeru kućne izolacije.

Osim Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila je 23. marta “spisak osoba za koje je od strane policijskih službenika utvrđeno da se ne pridržavaju rješenja federalnih inspektora kojim su stavljeni pod zdravstveni nadzor i izolaciju i protiv kojih će biti pokrenuti prekršajni postupci”.

Ipak Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH donijela je 24. marta Rješenje kojim se “zabranjuje nadležnim organima na svim nivoima vlasti u BiH, uključujući entitetske i kantonalne štabove civilne zaštite kao i drugim organima, koji djeluju u vanrednoj situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona, da objavljuju lične podatke o licima koja su pozitivna na korona virus kao i licima kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije”. “Javno objavljivanje ličnih podataka lica koja su pozitivna na korona virus te lica kojima su izdate naredbe o izolaciji i samoizolaciji, a koja ne krše izdate naredbe, ne može se opravdati javnim interesom. Naročito se ne može opravdati objavljivanje podataka na način kao što su to pojedini javni organi učinili”, navedeno je u saopćenju, Agencije za zaštitu ličnih podataka, 24. mart 2020.

Lažne vijesti, teorije zavjera i pogrešne tvrdnje javnih zvaničnika

Da nisu imuni na brojne dezinformacije i teorije zavjera koje kruže, kako međunarodnim, tako i domaćim virtuelnim prostorom, dokazali su brojni javni dužnosnici sa raznih nivoa vlasti.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, Sej Ramić tako je na svom Facebook profilu podijelo nekoliko objava u kojima je, u skladu sa već postojećim svjetskim teorijama zavjere, tvrdio da je koronavirus izazvan uslijed zračenja 5G mreže, a što je Istinomjer s obzirom da ne postoje relevantni naučni dokazi za ove tvrdnje ocijenio neistinitim.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović podijelio je na svom profilu na društvenoj mreži Youtube snimak prostorija poliklinike Sant Orsola u Bolonji u kojem žena na srpskom jeziku govori da situacija u Italiji „uopšte nije alarmantna” kao i da su ljudi „napravili veću paniku nego što jeste”. Međutim, ova video snimka već je razotkrivena od strane srbijanskog portala za provjeru činjenica FakeNews Tragač kao manipulacija činjenicama, s obzirom da se zaista radi o bolnici koja je i spomenuta na snimku. Hirurg iz poliklinike Sant Orsola u Bolonji Alberto Amedeo izjavio je za Tragač da na snimku jeste prikazana njegova bolnica, ali da su samo određeni dijelovi prazni. „Određeni dijelovi bolnice su prazni jer se operacije trenutno rade samo u hitnim slučajevima i situacijama kada je neko životno ugrožen”, rekao je Amedeo za FN Tragač. Dalje je objasnio da situacija u Bolonji u tom trenutku nije bila apokaliptična, ali je bila ozbiljna uz mogućnost da se pogorša.

Pojedini zvaničnici davali su i netačne i neutemljene izjave u pogledu stanja u entitetu, odnosno region. Tako je premijer RS, Radovan Višković iznio netačnu tvrdnju u pogledu testiranih osoba u entitetetima, a isto je ponovila I zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Sabina Čudić.

U emisiji Stav, emitovanoj na TV K3, 9. aprila 2020. godine, Višković je, komentarišući situaciju u vezi sa epidemijom u Federaciji BiH, izjavio kako je RS izvršila duplo više testiranja u odnosu na Federaciju BiH.

“Naš je strah da naše mjere koje mi radimo u Republici Srpskoj, da u jednom momentu ne budu ugrožene zato što u Federiciji se baš ne radi na takav način. Dovoljno je reći samo jednu činjenicu, da je Republika Srpska, iako po broju stanovnika duplo manji entitet, uradila duplo više testiranja od Federacije koja je duplo veći entitet”, rekao je Višković.

Ipak Prema zvaničnim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH o epidemiološkoj slici od 10. aprila, ukupan broj izvršenih testiranja u RS je iznosio 4.159, dok je u Federaciji BiH broj testiranja bio nešto veći, odnosno 5.039.

Sa druge strane, u saopćenju Naše stranke od 16. aprila ove godine predsjednica Glavnog odbora ove stranke i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić je, uz navode i podsjećanje o tome da se ova stranka “od početka zalaže za masovna testiranja” kako bi se dobila jasnija slika o broju zaraženih osoba novim koronavirusom, iznijela i jednu netačnu tvrdnju o dosadašnjoj dinamici testiranja u Republici Srpskoj. U saopćenju u kojem se Ćudić osvrnula na informacije koje su se pojavile u javnosti o navodnom “selektivnom entitetskom testiranju” pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), između ostalog, je rekla: “Ovo nas i ne čudi u toj mjeri, uzimajući u obzir činjenicu da RS dnevno testira i do deset puta više građana nego FBiH, ali je posebno porazno da se ovdje radi o instituciji koja samo u zgradi u kojoj radi zaraženi radi još preko 400 ljudi. Činjenica da su pojedini uposlenici iz RS-a u izolaciji, dok su instrukcije koje dolaze iz FBiH u potpunom raskoraku i rasulu ne ulijeva povjerenje niti jednom građaninu u FBiH”.

Međutim, uvid u dnevne izvještaje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine- Epidemiološka slika (Covid 19) koji se dostavljaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), opovrgava tvrdnju Sabine Ćudić da RS “dnevno testira i do deset puta više građana”. Naime, u proteklim danima dešavalo se da RS za 24 sata ima skoro duplo veći broj testiranih, ali bilo je i dana kada je u Federaciji BiH testirano više osoba nego u Republici Srpskoj. Zbirno gledano, do sada je ipak veći broj testiranja proveden u Federaciji BiH nego što je to slučaj u Republici Srpskoj. Također, i na dan 16. aprila, kada je Sabina Ćudić iznijela ovu tvrdnju, broj testiranih osoba u Federaciji BiH bio je veći nego u Republici Srpskoj.

Istinomjer će se temama povezanim sa pandemijom COVID-19 i izjavama domaćih zvaničnika svakako baviti i u narednom periodu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!