Neispunjeno

Mektićev dan koji traje više od dva mjeseca

Na sastanku sa ambasadorom Republike Češke u BiH, Jakubom Skalnikom ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić ponovo je govorio o stavljanju kasarne Ušivak u Hadžićima u funkciju smještaja migranata.

Regulisali smo i definisali pitanje kasarne Ušivak iako se tamo pojavljuju spekulacije o minskom polju. Ako se nađe poneko zaostalo minsko – eksplozivno sredstvo, biće očišćeno. Uglavnom nema nikakvog minskog polja. Pregledaćemo još jednom, ako eventualno bude negdje bilo, tu je bila kasarna, to je rješiv problem za jedan dan.”

Dragan Mektić, 07.08.2018.

Slične najave ministar Mektić davao je još od sredine juna ove godine, kada je najavio stavljanje kasarne Ušivak u funkciju zajedno sa drugim objektima koji su trebali poslužiti za smještaj migranata. Tako je nakon jednog od sastanaka Operativnog štaba koji se bavi problemom migracija u BiH, rekao da će kasarna Ušivak već narednog dana biti na raspolaganju.

Od sutra trebamo dobiti na raspolaganje i kasarnu Ušivak u Hadžićima, koja ima prilično veliki kapacitet i onda ćemo vršiti određena rasterećenja.”

Dragan Mektić, 05.06.2018.

Nakon što ovo obećanje nije ispunjeno, dvije sedmice poslije Mektić je dao novo.

Ušivak i Agrokomerc će zadovoljiti naše potrebe za kapacitetima i danas krećemo u aktivnosti stavljanja tih centara u funkciju. Prvo ćemo osigurati postojeće prostorije, a tu su i šatori, kontejneri, toaleti i kuhinje.”

Dragan Mektić, 21.06.2018.

Ni nakon ovog obećanja migranti nisu smješteni u kasarnu Ušivak, niti se to do danas uopšte dogodilo, a u međuvremenu su se pojavile i špekulacije da je navedeni objekat miniran.

S obzirom da se još od početka juna, odnosno formiranja Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH, ponavlja isto obećanje o osposobljavanju kasarne Ušivak u Hadžićima u svrhu smještaja migranata, Istinomjer će ministru sigurnosti Bih, Draganu Mektiću dati ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!