Mektić Tužilaštvu BiH dostavio izvještaj o skupu u Višegradu

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je dan nakon skupa Ravnogorskog pokreta u Višegradu održanog 10. marta, da će ministarstvo na čijem je čelu sačiniti izvještaj o svim događanjima tog dana i uputiti ga u Tužilaštvo BiH.

Dogovor je da ćemo sav događaj kompletno zadokumentovati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se čulo jučer u Višegradu, da ćemo o tome vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dostaviti izvještaj Tužilaštvu BiH. Nakon toga očekujemo reakciju Tužilaštva BiH”

Dragan Mektić, 11.03.2019.

Podsjećamo, u nedjelju 10. marta u Višegradu je održan skup Ravnogorskog pokreta, na kom se više stotina ljudi okupilo povodom odavanja počasti četničkom vođi Dragoljubu Mihailoviću. Tokom skupa, kako se moglo vidjeti iz objavljenih snimaka, iznošene su prijeteče i uvredljive poruke. Skup su inače posljednjih dana osudili brojni domaći i strani zvaničnici. Na posljednoj sjednici Doma naroda PSBiH, delegat Zlatko Miletić predložio je da se na dnevni red uvrsti i javna osuda skupa u Višegradu, no delegati iz reda HDZ-a, SNSD-a i SDS-a to su odbili.

Međutim, iako su delegati SDS-a u Domu naroda PSBiH odbili da osude okupljanje Ravnogorskog pokreta prošlog vikenda u Višegradu, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, a koji dolazi iz redova iste partije, dostavio je Tužilaštvu BiH izvještaj o pomenutom događaju u srijedu 13. marta i o tome obavijestio javnost.

Nadalje je na Tužilaštvu BiH da procijeni da li će otvarati istragu ili neće i da eventualno zatraži od policijskih i drugih agencija da izvrše određene provjere za koje smatraju da su potrebne.”

Dragan Mektić, 13.03.2019.

S obzirom da je Mektić tri dana nakon najave da će Tužilaštvu BiH dostaviti izvještaj o skupu Ravnogorskog pokreta u Višegradu to i uradio, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog...

SDS nije podržao Dodikov veto

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) podržala je prijedlog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da blokira stupanje na snagu odluke kojom bi se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju...


Naredno proljeće bez odmora za učenike u Kantonu Sarajevo

Odluka o uvođenju proljetnog odmora u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo (KS) koja je donesena prije dvije godine već je izvjesno vrijeme bila predmet kritika. Tako je ministrica...