Djelimično ispunjeno

Mektić predložio obustavu primanja poslanicima u Predstavničkom domu

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i član Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić je u programu N1 televizije 24. marta 2021. godine ponovo kritikovao trenutni saziv Predstavničkog doma, ustvrdivši kako još nijedna sjednica za vrijeme ovog mandata nije bila ozbiljna.

Screenshot: N1

Tim povodom, Mektić je izjavio da će na narednoj sjednici Predstavničkog doma tražiti obustavu plaćanja poslanika i vraćanje dobijenih plata:

Na prvoj sjednici ja ću pismeno podnijeti zaključak da nam se obustave plate i da vratimo dio plata ili sve plate koje smo primili a ništa, apsolutno ništa nismo uradili…

Dragan Mektić, 24. 3. 2021.

18. sjednica Predstavničkog doma PSBiH održana je 30. marta, a na dnevnom redu se nije našao Mektićev prijedlog zaključka. Ipak, on se u raspravi o dnevnom redu javio za riječ, te je baš kao na nekoliko prethodnih sjednica ponovo tražio da se zasjedanje prekine, a ovog puta predložio i da se poslanici odreknu svojih primanja:

Ja ponovo predlažem da se prekinu ovakve sjednice pa između ostalog i ova 18. sjednica Predstavničkog doma, da se zasjedanje nastavi kad se steknu uslovi da se na dnevnom redu nađu reformski zakoni i teme bitne za rješavanje EU integracija i ključnih problema naših građana, a da se do tada, pošto toga nema, poslanici odreknu primanja, odnosno plate, sve dok ne počnemo ispunjavati ključne naše nadležnosti koje su u interesu ove države.

Dragan Mektić, 30. 3. 2021.

Mektić je u nastavku svoje diskusije zatražio da se o njegovom prijedlogu dopune dnevnog reda izjasne poslanici, pozivajući se na Poslovnik Predstavničkog doma PSBiH, koji u članu 71. (Dopune i izmjene dnevnog reda) nalaže da “na početku sjednice Doma poslanik kao i svaki ovlašteni predlagač ima pravo tražiti izostavljanje neobavezne tačke i predlaganje nove s odgovarajućim materijalom u pisanoj formi”, a u članu 72. (Usvajanje dnevnog reda) da “u slučaju da su predložene izmjene dnevnog reda i nakon što poslanici iznesu svoje stavove u vezi s tim prijedlogom, Dom glasa o svakoj predloženoj izmjeni”.

Međutim, predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto je odbila provesti glasanje o Mektićevom prijedlogu, pritom rekavši da je “sjednica zakazana u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma i nema nikakvo pravno, odnosno poslovničko utemeljenje da se izjašnjavamo o ovakvom prijedlogu”.

Nakon što je obavljeno glasanje o ostalim prijedlozima izmjena i dopuna dnevnog reda, od kojih nijedan nije usvojen, zaključeno je da 18. sjednica Predstavničkog doma PSBiH ima isti dnevni red kakav su poslanici dobili uz poziv na sjednicu.

Iako prijedlog Dragana Mektića nije uvršten na dnevni red sjednice, on je, u skladu s najavom, predložio da se poslanici u ovom domu odreknu svojih primanja. Ipak, s obzirom da Mektić nije predložio da zastupnici “vrate dio plata ili sve plate koje su primili”, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje djelimično ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!