Dosljedno

Marinković-Lepić ne odustaje od inicijative za provjeru diploma

Nakon što je krajem marta 2021. godine, u kontekstu inicijative zastupnice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirjane Marinković-Lepić o provjeri diploma zaposlenih u institucijama BiH, predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija rekao da Vijeće ministara BiH nema ovlaštenja da donosi odluku o provjeri diploma zaposlenih u institucijama BiH, Marinković-Lepić najavila je da neće odustati od pomenute inicijative te je, s tim u vezi, dan kasnije Vijeću ministara BiH uputila urgenciju za donošenje odluke o provjeri diploma zaposlenih u državnim institucijama.

FOTO: Naša stranka
FOTO: Naša stranka

Početkom 2020. godine, zastupnica Marinković-Lepić podnijela je inicijativu da se od Vijeća ministara BiH zatraži da donese odluku o provjeri diploma zaposlenih u institucijama BiH, a krajem februara iste godine Ustavnopravna komisija ovog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je pomenutu inicijativu, nakon čega je ista u martu 2020. dostavljena Vijeću ministara BiH.

Marinković-Lepić istakla je tada za portal Klix da je motiv za ovakav potez odgovor koji je dobila od većine institucija BiH da ne provjeravaju diplome, te da “ne znamo ko nas liječi, ko nam sudi, jesu li diplome validne”.

Godinu nakon podnošenja pomenute inicijative, 11. februara 2021. godine, Marinković-Lepić je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici napisala da je prošla “puna godina dana od podnošenja inicijative”, te da su “ombudsmeni rekli da javni interes ima prednost, ministarstva civilnih poslova i pravde jedni drugima slali prijedlog na mišljenje, ali konačne odluke još nema” zbog čega “slijedi usmeno pitanje na slijedećoj sjednici”.

I krajem marta 2021. godine, Marinković-Lepić se obratila javnosti te je istakla da “preko godinu dana Vijeće ministara ne donosi odluku o provjeri diploma”.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 30. marta 2021. godine, predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija rekao je da Vijeće ministara BiH nema ovlaštenja da donosi odluku o provjeri diploma zaposlenih u institucijama BiH te podsjetio da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nekoliko puta oborila slične odluke i pojasnila da Vijeće ministara BiH nema pravni osnov za to.

Prije nekoliko mjeseci dobila sam odgovore da je Ministarstvo civilnih poslova poslalo nacrt odluke Ministarstvu pravde, koje je dalo svoje sugestije i primjedbe i to je vraćeno Vijeću ministara. Sada sam ponovo postavila pitanje da vidim šta je s tim, jer je očigledno da se odugovlači. Predsjedavajući Tegeltija je u usmenom odgovoru kazao da najvjerovatnije neće biti donesena odluka zbog zaštite ličnih podataka. To su ljudi koji primaju plate iz javnog novca, javni interes uvijek ima prevagu nad privatnim. (…) Ja neću odustati, tražit ću načine da dođemo do toga. Svakome ko je završio fakultet kako treba, to nije bitno. Meni, koja sam došla do doktorata po svim redovnim procedurama, možete diplome provjeravati koliko hoćete.

Mirjana Marinković-Lepić, 7. 4. 2021.

Dan kasnije, 8. aprila 2021. godine, portal Klix prenio je informaciju da je zastupnica Mirjana Marinković-Lepić Vijeću ministara BiH uputila urgenciju za donošenje odluke o provjeri diploma zaposlenih u državnim institucijama, što je i sama zastupnica potvrdila u objavi na svom profilu na društvenoj mreži Facebook.

Preuzeto sa portala Klix

U pomenutoj uregnciji, Marinković-Lepić insistira da se u roku od 30 dana od dana prijema urgencije usvoji odluka o načinu provjere diploma zaposlenih u institucijama BiH, a po inicijativi koju je usvojila Ustavnopravna komisija i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i po kojoj je Institucija ombudsmena u BiH zauzela pozitivan stav, prema kojem je javni interes iznad privatnog, jer zaposleni u tim institucijama primaju plaće iz budžeta, odnosno javnog novca.

Upravo je javni interes ono o čemu se u ovom slučaju mora voditi računa, i to interes građana BiH, jer se radi o trošenju budžetskog novca. Građanima Bosne i Hercegovine nije u interesu da finansiraju bilo koga ko se bavi nečasnim radnjama ili, čak, vršenjem krivičnih djela, niti im je u interesu da se u državnim institucijama nalaze nekompetentni kadrovi. Provjera diploma će otkloniti svaku sumnju i pokazati da li takvih zaposlenika ima ili nema u navedenim institucijama. Postoji i interes zaposlenih sa ispravnim diplomama da se iz njihovih redova isključe oni koji su, eventualno, diplome stekli na nelegalan način.

Mirjana Marinković-Lepić, 8. 4. 2021.

S obzirom na sve poduzete aktivnosti u posljednjih godinu dana u cilju provjere diploma zaposlenih u institucijama BiH, zastupnica Mirjana Marinković-Lepić od Istinomjera dobija ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!