Neistina

Magazinović: Sprječavanje nepostojeće blokade

sasa magazinovicNa pitanje da li je bilo nekih “ucjena“ SNSD-a, Magazinović je odgovorio da ucjene ne postoje „ali svakome onome ko je iole politički pismen u ovoj državi, a takvih je mnogo, sasvim je jasno šta znači i do čega može dovesti kriza koja je politička kriza u odnosima između SNSD-a i SDS-a“.

“Kriza u odnosima između SNSD-a i SDS-a, ukoliko ne bude riješena, bit će prenijeta na institucije BiH i vodit će njihovoj blokadi. Ovo je pitanje za blokadu i protiv blokade institucija BiH i ovdje nema nikakvih emocija, ovdje imaju samo racionalni razlozi”, kazao je Magazinović.

(Fena, 24.10.2013.)

Komentar:

Nije baš jasna računica po kojoj je poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović, rasuđivao, kada je podršku svoje stranke SNSD-ovoj inicijativi za smjenu kadrova SDS-a u institucijama BiH obrazložio racionalnim razlozima koji za cilj imaju sprječavanje blokada državnih institucija.

Naime, prema postojećim zakonima koji regulišu rad institucija BiH ne postoji mogućnost za njihovu blokadu od strane SNSD-a.

Kada govorimo o Vijeću ministara BiH, prema Članu 18. Zakona o VM, odluke se donose većinom glasova od ukupnog broja svojih članova. Ovo se odnosi na sva pitanja i teme o kojima u daljoj proceduri konačno odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, što znači da SNSD samostalno ne bi mogao spriječiti usvajanje prijedloga zakona u Vijeću ministara.

U Predstavničkom domu PSBiH SNSD ima 8 poslanika, a da bi se sjednica doma održala, prema članu 67. Poslovnika Predstavničkog doma, mora postojati kvorum od 22 poslanika od kojih je po jedna trećina iz svakog entiteta. Kako u Predstavničkom domu sjedi 14 poslanika iz RS-a od kojih je 8 iz SNSD-a, to znači da bi kvorum postojao i da se svi poslanici SNSD-a ne pojave na zasjedanju.

I da bi ispred poslanika iz RS-a uložili veto na neku odluku u SNSD-u moraju imati najmanje dvije trećine poslanika iz RS-a. Kako u Predstavničkom domu sjedi 14 poslanika iz RS-a, aritmetički bi njihove dvije trećine iznosile 9,2 pa prema tome ne bi imali dovoljan broj poslanika za izglasavanja eventualnog veta.

Kako se u Domu naroda PSBiH odluke donose većinom poslanika u klubu, SNSD opet ne bi imao većinu s obzirom da od 5 poslanika imaju dvojicu, dok isto toliko ima SDS, dok jednog poslanika ima i PDP.

S obzirom na sve navedeno, jasno je da SNSD samostalno nema mogućnost blokade rada niti jedne institucije na nivou BiH, te je prema tome i njegova izjava neistinita. Jasno je i da se iza SDP-ovih razloga za podršku inicijativi SNSD-a za smjenu kadrova SDS-a ne kriju „racionalni razlozi protiv blokade“, nego dogovor koji je postignut na među stranačkom nivou.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!