Krišto: Ipak tražimo više nego što nalaže odluka suda

borjana kristoOna smatra da se rješenja moraju tražiti u okviru onoga što traži presuda. “Moramo da tražimo rješenja samo onoliko koliko to traži presuda, a ona ne traži uvođenje kvote ‘ostalih’, jer ovdje nije riječ o ostalima nego o nacionalnim manjinama i to na način samo da se kandiduju”, kaže Krišto.

(Srna, 28.11.2013.)

„Teško je govoriti da tu postoji određeni stupanj suglasnosti, ali nastavljamo razgovore u ponedjeljak. HDZBiH čini sve da uistinu napravi iskorak, prije svega, za BiH, za njene konstitutivne narode i građane koji u njoj žive. Mi ćemo dati doprinos kroz radne, ekpertne skupine i političku razinu, jer jedino tako možemo doći do rješenja“, rekla je Krišto.

(Oslobođenje, 29.11.1013.)

Komentar:

Da lideri političkih partija iz BiH, koji posljednjih godina sastanče svuda samo ne u državnim institucijama, više ne znaju ni o čemu pokušavaju postići dogovor pokazuju i posljednje izjave Borjane Krišto, članice delegacije HDZ-a na današnjem sastanku u Pragu.

Uoči sastanka koji je prethodio odlasku Prag, Krišto je prvo izjavila kako rješenje treba tražiti u okviru onoga što se traži odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, da bi nakon istog tog sastanka kazala kako u Pragu treba napraviti iskorak i za konstitutivne narode.

Deplasirano je više ponavljati kako pomenuta odluka ni u jednom svom dijelu ne pominje rješavanje statusa konstitutivnih naroda, nego upravo suprotno, otklanjanje diskriminacije u odnosu na Ostale, čega je vjerovatno svjesna i Borjana Krišto.

Ipak, baš kada smo se na trenutak ponadali da su u HDZ-u shvatili da je „hrvatsko pitanje“ nešto sasvim drugo od slučaja „Sejdić-Finci“, Borjana Krišto nas je vratila u realnost i podsjetila da se u Prag ide ponovo razgovarati o položaju konstitutivnih naroda u FBiH, te je za svoju izjavu od istinomjera dobila ocjenu nedosljedno. Pored toga apsolutna je neistinita i tvrdnja da se odlukom Sejdić-Finci traži samo rješenje statusa nacionalnih manjina.

(Istinomjer.ba)

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni...

Prihvaćen zajam za nabavku novih trolejbusa

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...Slijedi faza izgradnje vertikalne konstrukcije otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...