Krišto: Ipak tražimo više nego što nalaže odluka suda

borjana kristoOna smatra da se rješenja moraju tražiti u okviru onoga što traži presuda. “Moramo da tražimo rješenja samo onoliko koliko to traži presuda, a ona ne traži uvođenje kvote ‘ostalih’, jer ovdje nije riječ o ostalima nego o nacionalnim manjinama i to na način samo da se kandiduju”, kaže Krišto.

(Srna, 28.11.2013.)

„Teško je govoriti da tu postoji određeni stupanj suglasnosti, ali nastavljamo razgovore u ponedjeljak. HDZBiH čini sve da uistinu napravi iskorak, prije svega, za BiH, za njene konstitutivne narode i građane koji u njoj žive. Mi ćemo dati doprinos kroz radne, ekpertne skupine i političku razinu, jer jedino tako možemo doći do rješenja“, rekla je Krišto.

(Oslobođenje, 29.11.1013.)

Komentar:

Da lideri političkih partija iz BiH, koji posljednjih godina sastanče svuda samo ne u državnim institucijama, više ne znaju ni o čemu pokušavaju postići dogovor pokazuju i posljednje izjave Borjane Krišto, članice delegacije HDZ-a na današnjem sastanku u Pragu.

Uoči sastanka koji je prethodio odlasku Prag, Krišto je prvo izjavila kako rješenje treba tražiti u okviru onoga što se traži odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, da bi nakon istog tog sastanka kazala kako u Pragu treba napraviti iskorak i za konstitutivne narode.

Deplasirano je više ponavljati kako pomenuta odluka ni u jednom svom dijelu ne pominje rješavanje statusa konstitutivnih naroda, nego upravo suprotno, otklanjanje diskriminacije u odnosu na Ostale, čega je vjerovatno svjesna i Borjana Krišto.

Ipak, baš kada smo se na trenutak ponadali da su u HDZ-u shvatili da je „hrvatsko pitanje“ nešto sasvim drugo od slučaja „Sejdić-Finci“, Borjana Krišto nas je vratila u realnost i podsjetila da se u Prag ide ponovo razgovarati o položaju konstitutivnih naroda u FBiH, te je za svoju izjavu od istinomjera dobila ocjenu nedosljedno. Pored toga apsolutna je neistinita i tvrdnja da se odlukom Sejdić-Finci traži samo rješenje statusa nacionalnih manjina.

(Istinomjer.ba)

Naša stranka odlučna u borbi protiv gradnje na području parka Hastahana

Kada se tokom 2017. godine u javnosti pojavila informacija o mogućoj promjeni namjene parka Hastahana, vijećnici i...

Pregovori u vezi novog saziva Vijeća ministara BiH nisu “konačno završeni”

Još jedna runda pregovora oko uspostave novog saziva Vijeća ministara BiH na kojoj su učestvovali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a održana je u Sarajevu, 17.04.2019. godine. Uoči samih razgovora...


Tuzla: Priključenje stambenih i poslovnih objekata na toplovodnu mrežu

Ideja o daljinskom, centralnom grijanju u Tuzli definisana je još 1967. godine Studijom o toplifikaciji Grada Tuzla i TE Tuzla, a s ciljem umanjenja posljedice zagađenja zraka. Na realizaciji ove...