Krišto: Ipak tražimo više nego što nalaže odluka suda

borjana kristoOna smatra da se rješenja moraju tražiti u okviru onoga što traži presuda. “Moramo da tražimo rješenja samo onoliko koliko to traži presuda, a ona ne traži uvođenje kvote ‘ostalih’, jer ovdje nije riječ o ostalima nego o nacionalnim manjinama i to na način samo da se kandiduju”, kaže Krišto.

(Srna, 28.11.2013.)

„Teško je govoriti da tu postoji određeni stupanj suglasnosti, ali nastavljamo razgovore u ponedjeljak. HDZBiH čini sve da uistinu napravi iskorak, prije svega, za BiH, za njene konstitutivne narode i građane koji u njoj žive. Mi ćemo dati doprinos kroz radne, ekpertne skupine i političku razinu, jer jedino tako možemo doći do rješenja“, rekla je Krišto.

(Oslobođenje, 29.11.1013.)

Komentar:

Da lideri političkih partija iz BiH, koji posljednjih godina sastanče svuda samo ne u državnim institucijama, više ne znaju ni o čemu pokušavaju postići dogovor pokazuju i posljednje izjave Borjane Krišto, članice delegacije HDZ-a na današnjem sastanku u Pragu.

Uoči sastanka koji je prethodio odlasku Prag, Krišto je prvo izjavila kako rješenje treba tražiti u okviru onoga što se traži odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, da bi nakon istog tog sastanka kazala kako u Pragu treba napraviti iskorak i za konstitutivne narode.

Deplasirano je više ponavljati kako pomenuta odluka ni u jednom svom dijelu ne pominje rješavanje statusa konstitutivnih naroda, nego upravo suprotno, otklanjanje diskriminacije u odnosu na Ostale, čega je vjerovatno svjesna i Borjana Krišto.

Ipak, baš kada smo se na trenutak ponadali da su u HDZ-u shvatili da je „hrvatsko pitanje“ nešto sasvim drugo od slučaja „Sejdić-Finci“, Borjana Krišto nas je vratila u realnost i podsjetila da se u Prag ide ponovo razgovarati o položaju konstitutivnih naroda u FBiH, te je za svoju izjavu od istinomjera dobila ocjenu nedosljedno. Pored toga apsolutna je neistinita i tvrdnja da se odlukom Sejdić-Finci traži samo rješenje statusa nacionalnih manjina.

(Istinomjer.ba)

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...