Nedosljedno

Krišto: Hrvati moraju biti malo više jednaki od ostalih

borjana kristoAko se iko zalagao i dalje zalaže za traženje rješenja u interesu svih naroda i građana BiH, onda je to HDZ BiH. Kada je u pitanju odluka Evropskog suda u Strasburu zalažemo se za pravedna i pravična rješenja svih konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina u BiH. Naša rješenja ne odudaraju od onoga za šta se mi zalažemo. Počivanju na principima i načelima koja smo već dosada međusobno dogovorili. To što se neki drugi zalažu za principe načelno, a kada dođemo do prijedloga, ne prihvataju ga, problem je njih i njihovog gledanja na BiH i njenu budućnost, kako unutar njenih granica, tako i njenu evropsku budućnost. HDZ BiH će čvrsto stati na stajališta da hrvatski narod u BiH mora biti potpuno jednakopravan u političkom i institucionalnom smislu sa druga dva naroda u BiH.

(24sata.info, 21.12.2013.)

Komentar:

U HDZ-u BiH izgleda nikako ne mogu da shvate šta je zaista suština odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“. U više navrata lider ove partije Dragan Čović je govoreći o rješavanju ovog predugo otvorenog slučaja spominjao kako je rješenje da hrvatski narod bude jednakopravan sa druga dva naroda, a to je nedavno ponovila i potpredsjenica ove stranke Borjana Krišto.

Tačnije, sasvim neosnovano Krišto je izjavila kako se HDZ BiH zalaže za rješenje u interesu svih građana BiH, da bi u istoj izjavi ponovila opšte poznati stav ove stranke da hrvatski narod mora biti jednakopravan sa druga dva naroda. Postavlja se pitanje gdje su tu građani BiH, odnosno „ostali“, na koje se ova odluka isključivo i odnosi. Upravo u tome i leži neosnovanost tvrdnje da se HDZ zalaže za interese svih u BiH, kada znamo da upravo insistiranje ove stranke na rješavanju „hrvatskog pitanja“ u BiH koči rješavanje odluke od koje zavisi evropska budućnost BiH.

I ovaj put, u samo jednoj izjavi Borjana Krišto je uspjela pobiti samu sebe te je od istinomjera dobila ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!