Ispunjeno

Konačno održan sastanak UO Elektroprenosa BiH

zeljka-cvijanovic-i-nermin-niksic„'Elektroprenos’ je zajednička kompanija, mi smo jedan od vlasnika i valjda imamo pravo da podijelimo dobit tog preduzeća. Niko nikad nije rekao da ne treba investirati. I sad, pogledajte ironiju. Imate vlastita sredstva koja su zaleđena na računima nekih banaka, a zadužujemo se da bismo realizovali određene projekte. Zamislite taj apsurd! Imamo sjednicu akcionara 23. decembra, sa premijerom Nikšićem smo zajednički dogovorili dnevni red. Idemo na formiranje uprave i hoćemo da zaokružimo taj proces do kraja godine i da dođemo do novca koji pripada RS.“

Željka Cvijanović, premijerka RS

(Nezavisne novine, 11.12.2013.)

Komentar:

Nakon brojnih kašnjenja, ovog puta su premijer FBiH Nermin Nikšić i premijerka RS Željka Cvijanović požurili sa formiranjem uprave „Elektroprenosa“, pa su tako umjesto 23. decembra, održali sastanak Upravnog odbora ovog preduzeća pet dana ranije. 18. decembra, za generalnog direktora kompanije izabran je Mato Žarić, ranije direktor Javnog preduzeća “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ u Mostaru. Time je okončana višegodišnja saga o zakazivanju ovog sastanka, o čemu je Istinomjer u više navrata i pisao, a nakon što je ovaj sastanak održan i nakon što je imenovana nova uprava, koačno je ispunjeno obećanje Željke Cvijanović.

Interesantno je, međutim, to da se prijevremeno održavanje ovog sastanka „poklopilo“ sa kašnjenjem u usvajanju državnog budžeta, zbog čega je moguće da tranša kredita MMF-a, na koju su entiteti ozbiljno računali u ovoj godini, neće biti isplaćena. Računali su entiteti u svojim budžetima i na sredstva od 100 miliona KM od Elektroprenosa, što je potvrdio i federalni ministar finansija Ante Krajina.

U decembru je planirano 88 miliona KM iz redovnih prihoda, te 40 miliona KM od prodaje obveznica. Planirana su i 62,5 miliona KM tranše kredita MMF-a, te 58 miliona KM od “Elektroprenosa BiH”.

“Zna se da tranše od MMF-a neće biti, ali je novac od ‘Elektroprenosa’ još upitan”, rekao je Krajina.

Imenovanjem nove uprave „Elektroprenosa“ sada su se stekli preduslovi i da se ovaj novac rasporedi entitetima, što je potez koji nije naišao na odobravanje svih u BiH, ali ni u međunarodnoj zajednici, između ostalog i zbog toga što su ovih 100 miliona KM dio sredstava od dobiti ove kompanije, koja su trebala biti uložena u mrežnu infrastrukturu, a ne u krpljenje budžetskih rupa.

Inače, u Predstavničkom domu PSBiH, 5. januara po hitnom postupku je razmatran prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije, koji je stigao iz Vijeća ministara, a kojim bi se omogućilo da se novac od dobiti može podijeliti prije 2016. godine, 10 godina nakon osnivanja kompanije, kako je predviđeno trenutnim zakonskim rješenjem. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu, ali još uvijek nije usvojen u Domu naroda, a ove izmjene je klub delegata bošnjačkog naroda proglasio štetnim po vitalni nacionalni interes.

Ukoliko izmjene zakona ne prođu u Domu naroda PSBiH, postavlja se pitanje da li će uopšte biti moguće isplatiti entitetima 100 miliona KM, kako su to najavili entitetski zvaničnici.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!