Neispunjeno

Komšić: Vijećnica još nije “vraćena” građanima Sarajeva

Ivo KomsicGradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, a na insistiranje vijećnice Edine Latif (SBBBiH), obavijestio vijećnike da su otklonjeni svi nesporazumi i da će Vijećnica zvanično biti otvorena 9. maja.

(Fena, 23.04.2014.)

„Vijećnicu vraćamo građanima grada Sarajeva. Malo je poznata činjenica da je Vijećnica prije više od jednog stoljeća izgrađena sredstvima svojih građana“, kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

(Al Jazeera, 09.05.2014.)

Gradska uprava Grada Sarajeva će od srijede, 14.maja, 2014. otvoriti vrata obnovljene sarajevske Vijećnice za sve građane Sarajeva i goste grada, u periodu od 11:00 do 15:00 sati.

(Klix.ba, 12.05.2014.)
Komentar:

Nakon što je 09. maja svečano otvorena obnovljena zgrada sarajevske Vijećnice, iz Gradske uprave Sarajeva je najavljeno da će ova zgrada biti otvorena za posjete od 14. maja, svakim danom između 11:00 i 15:00 sati. Gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić, prethodno je najavio kako će zgrada biti “zvanično otvorena” upravo 09. maja, da bi na samom otvaranju izjavio kako se Vijećnica “vraća građanima grada Sarajeva”.

Međutim, ni nakon dva mjeseca, oni koji žele da razgledaju obnovljenu zgradu to i dalje ne mogu učinti. Vijećnica je od proslave dana pobjede nad fašizmom i dana Evrope, 09. maja, za posjetitelje/ice otvorena još samo jednom i to 28. juna povodom „proslave“ 100 godina od sarajevskog atentata, kada je u njoj održan koncert Bečke filharmonije. Ipak i nakon svog “drugog otvaranja”Vijećnica je ostala zatvorena za sve one koji bi je eventualno željeli posjetiti.

Gradska uprava je, dakle, nakon što je najavila mogućnost posjete Vijećnici od 14. maja, samo dan prije ovog roka u saopštenju za javnost najavila da ćezgrada ostati zatvorena do daljnjeg.

Ne ulazeći u detalje spora između Gradske uprave Sarajeva i Delegacije EU u BiH, koja je i finansirala obnovu Vijećnice i koja ne želi dati saglasnost za otvaranje, između ostalog i zbog nedefinisanih odnosa korisnika prostorija ove zgrade, možemo zaključiti kako je obećanje dato iz Gradske uprave ostalo neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!