Ispunjeno

Komšić apelovao na donatora da ne povlači novac

Glavni grad BiH već dva desetljeća čeka na rekonstrukciju trebevićke žičare. Početak rekonstrukcije sarajevske žičare od strane gradske uprave Sarajeva najavljivan je nekoliko puta, a aktuelni gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je u julu 2014. godine izjavio da će ona biti izgrađena do kraja njegovog mandata.

ivo komšić

U oktobru iste godine Švicarac Edmond Oferman osigurao je 3.800.000 švicarskih franaka, što je trebalo biti dovoljno za upravljačku stanicu i elektroniku, dok su se za ostatak opreme trebali tražiti donatori.

Period od oktobra 2014. godine do decembra 2015. godine je potrošen na rješavanja imovinsko-pravnih pitanja između KJKP Gras i Grada Sarajeva, budući da Grad Sarajevo nije imao formalno pravo da gradi trebevićku žičaru.

Međutim, nakon što su na Grad prenesena prava gradnje, pojavio se drugi problem, budući da je Offerman raskinuo ugovor o donaciji jer Grad Sarajevo nije ispunio svoje ugovorne obaveze. Međutim, to nije pokolebalo gradonačelnika Ivu Komšića koji je nakon toga izjavio:

“Idemo u projekt – sa ili bez donacije gospodina Offermanna”.

U istoj izjavi, Komšić je obećao i da će poslati pismo Offermanu u kojem će ga zamoliti da ipak obezbijedi novac koji je ranije obećao, iako je grad Sarajevo probio rokove koji su navedeni u ugovoru.

Nekoliko dana nakon ove izjave (2. februara), prema saopštenju Gradske uprave, Komšić je Offermanu poslao pismo u kojem ga je pozvao da ne povlači svoju donaciju.

Komšić dobija ocjenu ispunjeno zbog toga što je poslao pismo investitoru, kako je i najavio, a Istinomjer će svakako na kraju mandata Ive Komšića ocijeniti i njegovo obećanje da će žičara biti izgrađena do kraja njegovog mandata.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!