Analize

Komparativna analiza rezultata SDP-a BiH i NiP-a na minulim lokalnim izborima

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić gostovao je u ponedjeljak u emisiji “Dan uživo” na N1 televiziji. Komentirajući trenutne odnose sa koalicionim partnerima, Nikšić je iznio tvrdnju koja se odnosi na omjer glasova SDP-a i NiP-a na prethodnim lokalnim izborima. Tragom izjave predsjednika SDP-a, Istinomjer je analizirao rezultate koje su SDP i NiP ostvarili na Lokalnim izborima 2020.

Fotografija: FENA

Osvrćući se na politiku SDP-a i NiP-a, Nikšić je komparirao izborni rezultat dviju partija na prethodnim lokalnim izborima.

Pa, eto, otprilike SDP ima u ovom trenutku duplo veći broj glasova. Gdje je SDP prisutan, Narod i pravda nije.

Nermin Nikšić, 1. 2. 2021.

S ciljem analize izbornih rezultata, Predsjedništvo SDP-a održalo je 21. 1. 2021. sjednicu u Tuzli. Tom prilikom je Nermin Nikšić, govoreći o Četvorci, ustvrdio da je to uglavnom “sarajevska priča”, te je konstatovao da je SDP svjesno žrtvovao određeni procenat izbornog rezultata tako što nisu imali kandidate za načelnike u četiri gradske općine u Sarajevu.

Ali, cilj nam je bio da pobijedimo SDA i to smo ostvarili. Zahvaljujući tim rezultatima SDP će dobiti gradonačelnika u liku Bogića Bogićevića. Shodno svemu, ako pravite koalicionu priču, s jedne strane morate nešto dati da biste drugo dobili.

Nermin Nikšić, 25. 1. 2021.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, na Lokalnim izborima 2020. SDP je u 91 izbornoj jedinici imao kandidate za općinska i gradska vijeća (85 na Lokalnim izborima u novembru + 5 izbornih jedinica u Mostaru i Gradska izborna jedinica u Mostaru), dok je NiP imao kandidate u 41 izbornoj jedinici. U 39 izbornih jedinica bili su zastupljeni kandidati i jedne i druge političke partije. Kada je riječ o gradskim i općinskim vijećima, potrebno je naglasiti i da je SDP u Velikoj Kladuši bio u koaliciji sa KSPP-om (Kladuška stranka privrednog prosperiteta), u Derventi sa HS-om BiH, u Tesliću sa Strankom za BiH (SBiH) i u Brčko distriktu sa Našom strankom. Na izborima za Gradsko vijeće u Mostaru, kandidati SDP-a su se također na listi našli ispred BH bloka. Sa druge strane, NiP je imao zajedničke kandidate sa SDA za Gradsko vijeće Bijeljina.

Kada je riječ o ukupnom broju glasova za Lokalnim izborima 2020. za gradska i općinska vijeća, SDP je imao ukupno 121.776 glasova (105.486 ukoliko iz uzorka isključimo glasove iz Mostara), dok je NiP imao ukupno 69.513 glasova. SDP je najviše glasova osvojio u Tuzli (9.171), Gračanici (7.785), Gradskoj izbornoj jedinici Grada Mostara (7.148) i Izbornoj jedinici Stari Grad Mostar (4.732), a najmanje u Neumu (8), Zvorniku (21) i Rogatici (21). Sa druge strane, NiP je najveću podršku dobio u sarajevskim općinama Novi Grad (10.642), Ilidža (8.406) i Novo Sarajevo (7.074), a najmanju u općinama Pale (FBiH – 55), Kiseljak (63) i Bosanski Petrovac (77).

Ako u obzir uzmemo udio osvojenih glasova unutar važećih glasova za općinska vijeća, SDP je najveći procenat glasova osvojio u izbornim jedinicama Maglaj (40,51%), Izbornoj jedinici Stari Grad Mostar (39,80%), Gračanici (36,56%) i Doboj-Jugu (33,98%), a najmanje u Zvorniku (0,06%), Rogatici (0,31%), Neumu (0,37%), Laktašima (0,39%), Loparama (0,53%) i Foči (0,91%). S obzirom na navedeni pokazatelj, NiP je najveći udio glasova osvojio u sarajevskim općinama Ilijaš (30,02%), Ilidža (29,68%), Hadžići (25,66%), Novo Sarajevo (25,66%), Novi Grad (24,22%), Centar (22,57%) i Vogošća (21,80%), dok je ovu stranku najmanji udio glasača podržao u Kiseljaku (0,71%), Cazinu (1,05%), Kaknju (1,39%) i Živinicama (1,72%).

SDP je na prethodnim izborima osvojio ukupno 212 mandata u gradskim i općinskim vijećima, a najviše mandata dobili su u izbornim jedinicama Gračanica (12), Maglaj (11) i Tuzla (8). Sa druge strane, kandidati NiP-a su dobili 110 mandata, a najviše u općinama Ilidža (11), Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo (po 9), Centar, Hadžići i Ilijaš (po 8).

U izbornim jedinicama u kojima su svoje kandidate imali i SDP i NiP razlika u broju osvojenih glasova je izrazito manja, tako da u tim općinama i gradovima NiP ima ukupno 66.222 glasa i 107 osvojenih mandata, dok SDP ima 70.705 glasova i 128 osvojenih mandata. Najveće razlike u broju osvojenih glasova su u izbornim jedinicama Novi Grad Sarajevo, gdje NiP ima 7.663 više glasova od SDP-a, i Tuzla, gdje SDP ima 7.960 više glasova u odnosu na NiP.

Uzmemo li u obzir ukupan broj glasova koje su osvojili SDP i NiP u zajedničkim općinama, najveća razlika u omjeru glasova u korist SDP-a je u izbornim jedinicama Kiseljak, Kakanj, Cazin i Tuzla. Sa druge strane, najveća razlika u omjeru glasova dviju partija u korist NiP-a primjetna je u svim sarajevskim općinama i Brčko distriktu.

Iako je na Lokalnim izborima 2020, uključujući i Izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara, SDP osvojio znatno veći broj glasova od Naroda i pravde, prema podacima Centralne izborne komisije, SDP nema približno dvostruko veći broj glasova od NiP-a. Kada je riječ o ukupnom broju osvojenih mandata, SDP je osvojio približno dvostruko veći broj mandata u cijeloj BiH u odnosu na NiP, ali ako uzmemo u obzir samo izborne jedinice u kojima su se na kandidatskim listama našle obje partije, razlika u broju osvojenih mandata izrazito je manja. Također, potrebno je uzeti u obzir i činjenicu da su se kandidati za gradska i općinska vijeća SDP-a u deset izbornih jedinica našli na listama sa kandidatima drugih stranaka, dok su kandidati NiP-a imali zajedničku listu samo sa SDA u Bijeljini.

Shodno navedenom, veći broj ukupnih glasova koje je SDP dobio na prethodnim izborima uslovljen je činjenicom da su se kandidati SDP-a našli na kandidatskim listama u izrazito većem broju općina. Također, primjetno je i da je NiP najveći uspjeh ostvario u općinama u Kantonu Sarajevo.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!