Analize

Koliko će se još čekati na zaključke SDA o aferi “Asim”?

Nakon što je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio snimak o navodnim malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika i članove Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, održanih krajem februara ove godine, iz predsjedništva stranke najavljeno je provođenje istrage i donošenje zaključaka. Međutim, kako je prije nekoliko dana potvrdio sam Efendić zajedno sa članom predsjedništva SDA, Aljošom Čamparom, na obećane zaključke se i dalje čeka.

Bio je tačno 28. februar kada je Semir Efendić objavio snimak koji je na svjetlo dana iznio najveću političko-koruptivnu aferu ikada u BiH. Bio je i tačno 4. juni kada je SDA nakon 3,5 mjeseca održala sjednicu Predsjedništva. Na sjednici je između ostalog donesen zaključak kojim je Predsjedništvo SDA zadužilo radno tijelo u sastavu Denis Zvizdić, Mirsad Zaimović i Safet Softić da u roku od SEDAM dana predloži zaključke u vezi sa stanjem i odnosima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo. Nešto se razvuklo ovih SEDAM dana, a proći će očito i 70… Nije žurba očigledno. Vrijeme liječi sve, time se izgleda vode. A hoće li to biti baš tako? Mi smo čekali i tih sedam dana, i mjesec i dva. Mi evo još čekamo.

Aljoša Čampara, 11. august 2020.

Na slučaj navodne kupovine glasova na unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, u javnosti poznat kao “Afera Asim”, upozorio je načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić, objavivši snimak razgovora predsjednika Kadrovske komisije i potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, sa još nekoliko aktera. U svojoj objavi na društvenoj mreži Facebook, Efendić, koji je i sam bio kandidat za predsjednika KO SDA, napisao je da se na snimku “može poslušati kako Asim Sarajlić, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata”, te da “očekuje da organi stranke nakon objavljivanja ovog snimka o tome raspravljaju i donesu odgovarajuće odluke”. Tužilaštvo KS tada je potvrdilo da provjerava ima li elemenata krivičnog djela u predmetu, a sudeći prema medijskim izvještajima sa kraja jula ove godine, provjere i dalje traju.

Dan nakon Efendićeve objave spornog snimka, iz centrale SDA saopćeno je da je izborna skupština kantonalne organizacije SDA Sarajevo održana u skladu sa Statutom i Izbornim pravilima, tako da novoizabrani Kantonalni izvršni odbor ima puni legitimitet i legalitet, a najoštrije su osudili sve “eventualne nezakonitosti i manipulacije”.

Sadržajem snimka, njegovom autentičnošću, načinom i motivima nastanka, javne distribucije i eventualne odgovornosti za sve aktere treba da se bave institucije države. Političkom odgovornošću baviće se organi SDA i o tome donijeti potrebne odluke. SDA najoštrije osuđuje sve eventualne nezakonitosti i manipulacije, bez obzira ko ih je počinio.

Saopćenje SDA, 29. februar 2020.

Lider SDA, Bakir Izetbegović o cijelom slučaju oglasio se 1. marta kada je najavio da će cijeli proces biti ispitan, ali i da će akteri snositi posljedice.

Sve ćemo to preispitati, svi će snositi sankcije zbog ovoga. Neće ovo ostati nedorečeno i nedovršeno. Dakle, kompletan proces ćemo ispitati. Mislim da integritet procesa nije doveden u pitanje s lobiranjem, ali i to ćemo ispitati.

Bakir Izetbegović, 1. mart 2020.

Kolegij SDA, na sjednici održanoj 3. marta 2020.godine, utvrdio je i Predsjedništvu SDA predložio nekoliko zaključaka, a u njima je između ostalog navedeno i da će “izborna komisiija SDA u skladu sa svojim nadležnostima u najkraćem roku ispitati osnovanost svih prigovora vezanih za regularnost izbornog procesa za Kantonalni izvršni odbor Sarajevo i Predsjedništvu SDA podnijeti izvještaj”.

Usvojen je i zaključak kojim je Kolegij SDA primio na znanje neopozivu ostavku Asima Sarajlića na poziciju potpredsjednika Stranke i predsjednika i člana Kadrovske komisije SDA. Sam Sarajlić istog dana je izjavio:

Nisam više dio rukovodstva Stranke demokratske akcije (SDA), nisam potpredsjednik SDA, nisam ni predsjednik Kadrovske komisije. (…) Pa, možda neću biti ni delegat, ostavite malo vremena.

Asim Sarajlić, 3. mart 2020.

Međutim, iako je Asim Sarajlić podnio ostavku na stranačke funkcije, ostao je delegat u Domu naroda PSBiH, a nakon usaglašavanja Budžeta BiH za 2020. godinu, krajem jula u ime kluba svoje stranke davao je i izjave u javnosti.

Sjednica Predsjedništva SDA na koju se u svojoj objavi na Facebooku pozvao Aljoša Čampara održana 4. juna, polučila je više zaključaka, a posljednji se odnosio na odnose u sarajevskom kantonalnom odboru ove stranke.

Predsjedništvo SDA je zadužilo radno tijelo u sastavu Denis Zvizdić, Mirsad Zaimović i Safet Softić da u roku od sedam dana predloži zaključke u vezi sa stanjem i odnosima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo.

Zaključak Predsjedništva SDA, 4. juni 2020.

Nakon ove sjednice, kako se može vidjeti sa zvanične internet stranice SDA, održano je i nekoliko sjednica stranačkog kolegija, no ni na njima, ali ni među brojnim zaključcima sa posljednje sjednice Predsjedništva SDA, održane 5. augusta, kako se vidi iz izvještaja, nisu tematizovani odnosi u kantonalnom odboru ove stranke u Sarajevu.

Od objave snimka na profilu Semira Efendića prošlo je više od 5 mjeseci, a ni nakon brojnih najava visokih dužnosnika i organa SDA da ništa “neće ostati nedorečeno i nedovršeno”, kao i da će “svi snositi posljedice”, nije se dogodilo ništa osim ostavke Asima Sarajlića na stranačke funkcije. Svakako će biti zanimljivo pratiti da li će obećani zaključci radnog tijela “u sastavu Denis Zvizdić, Mirsad Zaimović i Safet Softić”, biti prezentirani prije kampanje za Lokalne izbore u novembru ove godine. Osim toga, javnost u BiH očekuje i rezultate provjera čitavog slučaja od strane nadležnih pravosudnih organa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!