Neistina

Odluka o NATO donesena, a Rezolucija o vojnoj neutralnosti ne obavezuje nikoga

Novoizabrani član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik prokomentarisao je nedavni istup njegovog budućeg kolege u novom sazivu pomenute institucije, Željka Komšića koji se u jednom dijelu odnosio na put Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju.

Komentarišući nedavni istup novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željka Komšića koji se u jednom dijelu odnosio na put Bosne i Hercegovine u NATO i Evropsku uniju, njegov budući kolega u Predsjedništvu BiH, Milorad Dodik između ostalog je rekao da “odluka o ulasku BiH u NATO nikada nije donesena, što Komšić odlično zna, kao što zna da je Narodna skupština Republike Srpske izglasala Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koja njega kao srpskog člana Predsjedništva obavezuje.”

04.11.2018.

O odnosu prema NATO savezu i odlukama koje su u tom smjeru nadležne institucije u BiH donosile, Istinomjer je već pisao u nekoliko navrata, te ćemo u kontekstu pomenute izjave Milorada Dodika i ovaj put podsjetiti na one ključne.

Tako Zakon o odbrani BiH, koji je usvojen još 2005. godine, a koji je potpisao tadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i član SNSD-a, Nikola Špirić, jasno kaže da je odluka o prijemu u članstvo u NATO donesena:

Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a.

Član 84. Zakona o odbrani BiH

Isto potvrđuje i formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) i tekst pisma usvojenog od strane Predsjedništva BiH 10.06.2009. godine, koje je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nikola Radmanović uputio generalnom sekretaru NATO-a, Jap de Hop Sheferu u kojem se između ostalog navodi:

Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za BiH’.

Predsjedništvo BiH, 10.06.2009.

Ovim postaje jasno da je odluka o ulasku BiH u NATO donesena, kao što je i jasno da Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti usvojena na 22. redovnoj sjednici Vlade RS, nema obavezujući karakter, što je odlučujući o vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda u vezi sa navedenim dokumentom Ustavni sud RS u svojoj odluci i naveo:

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo, jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS.

Ustavni sud Republike Srpske, 04.12.2017.

Ovim Istinomjer navedenu izjavu Milorada Dodika koja se odnosi na odluke BiH o ulasku u NATO i obavezujućem karakteru Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti, u potpunosti ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!