Ko je kriv za Zakon o prebivalištu BiH?

Sinoć smo svjedočili još jednoj predizbornoj TV debati, u kojoj su učestvovali: Denis Bećirović (SDP), Šefik Džaferović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB), u svojstvu kandidata za člana Predsjedništa BiH na predstojećim Općim izborima 2018. Jedna od centralnih tema sinošnje debate bio je i Zakon o prebivalištu BiH, za čije donošenje Šefik Džaferović ni sam ne zna koga bi “okrivio”.

Podsjećamo, Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH, nakon što su usvojene u oba Domu Parlamentarne skupštine BiH, stupile su na snagu 29. jula 2015. godine, i od tada traju polemike o štetnosti ovog zakona za povratničku populaciju. Ovo pitanje opet se aktueliziralo te postalo politički instrument u predizbornoj kampanji.

U toku sinošnje polemike o donošenju Zakona o prebivalištu BiH, za koji je između ostalog rekao i da je rezultat “sporazuma sa Dodikom”, da je ovaj zakon doveo do “promjene Dejtonskog sporazuma”, te da je istim “ograničena sloboda kretanja povratnika”, Šefik Džaferović najprije je optužio Denisa Bećirovića, odnosno SDP.

Vi skrećete s teme, vi ste glasali za Zakon o prebivalištu. Čovjek je normalno mogao da ode u administraciju i kaže: “ja od danas živim tu”, da niko ne može ništa da ga pita. Vi, i rad stranaka u Predstavničkom domu glasali su za takav zakon. Danas čovjek mora donijeti torbu papira, i onda mu službenik odlučuje opet o tome da li će mu promijeniti prebivalište ili neće. (…)

Šefik Džaferović, 01.10.2018.

Nakon adresiranja optužbi na SDP, Džaferović je prešao na Senada Šepića.

Mi smo liderska stranka i bilo je naravno i propusta, ali ja vas pitam zašto ste izglasali Zakon o prebivalištu i napravili veliki problem? (…) Nećete da mi odgovorite na pitanje zašto ste glasali za zakon o prebivalištu? (…) Šepić je bio zamjenik ministra i on je odgovoran, ima zapisnik, ja sam vodio politiku u Parlamentu, i do neba se čula moja galama, nemojte to ljudi radit.

Šefik Džaferović, 01.10.2018.

Nakon SPD i Šepića, Džaferović je rekao da je i SBB krivac za usvajanje Zakona o prebivalištu.

Vi ste izglasali taj zakon, i vi i SBB. Da niste glasali mi danas ne bi imali taj zakon, i to su činjenice.

Šefik Džaferović, 01.10.2018.

Na ove Džaferovićeve konstatacije reagovao je Fahrudin Radončić, rekavši sljedeće:

Samo da vas podsjetim, nadam se da je upitanju samo zaboravnost. Kada je Šepić odlazio iz SDA, Bakir Izetbegović, nađite mu izjavu, stavio mu je na teret da je on najveći krivac za Zakon o prebivalištu. Zašto sada napadate čovjeka, a indirektno i nas.

Fahrudin Radončić, 01.10.2018.

Na ovu Radončićevu opasku Džaferović je odgovorio sa “da, to je tačno”.

I bh. javnost je itekako zapamtila rat saopćenjima Senada Šepića i SDA upravo na ovu temu, i to nakon što je lider SDA, Bakir Izetbegović, na jednoj od prošlogodišnjih SDA tribina pod nazivom “Odgovori SDA na aktualna politička pitanja”, odgovornost za donošenje Zakona o prebivilštu prebacio upravo na Senada Šepića, jer u svojstvu zamjenika ministra “nije predložio neki drugi, bolji zakon”. Zvanično saopćenje SDA o ovome bilo je još “eksplicitnije”.

Iz svog skupog i ogromnog stana u srcu Sarajeva “slomi se” boreći se za položaj Unsko-sanskog kantona i naroda koji tamo živi. Kada je donošen sramni Zakon o prebivalištu, koji je ugrozio slobodu kretanja povratnika, Šepić je bio zamjenik ministra u ministarstvu koje je predložilo to nakaradno rješenje. Uopće se nije tome suprotstavio niti javno oglasio. U zadovoljenju vlastitih i ličnih interesa, a naročito potrebe da bude bošnjački političar prihvatljiv nebošnjacima, ništa mu nije sveto. Prilikom rasprave u državnom parlamentu bio je spreman da relativizira čak i genocid u Srebrenici i izjednači krivicu agresora i branioca Bosne i Hercegovine.

Saopćenje SDA, 02.07.2017.

Shodno navedenom, Džaferovićevoj neodlučnosti, i promjeni mišljenja u svega nekoliko minuta, o tome ko je krivac za usvajanje Zakona o prebivalištu BiH dajemo ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Objavljen registar imovine koja je u vlasništvu Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša krajem maja ove...

“Vruć krompir” zabrane izvoza trupaca i uvođenja taksi entiteti prebacili državnom nivou

Sasvim je jasno da šumarski i drvoprerađivački sektor na području čitave BiH nisu uređeni na način na koji bi se velika šumska bogatstva i kapaciteti naše zemlje u ekonomskom pogledu iskoristili na...DF traži pooštravanje kazni za negiranje genocida

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Zlatko Miletić uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog dopuna Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno pooštravanje kazni za poricanje ili...