Neistina

Klub poslanika DF-a nije uputio više prijedloga zakona od Vijeća ministara

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić, gostujući u programu N1 televizije, komentarisao je rad akutelnog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a tom prilikom iznio je jednu neistinu.

Izvor: Federalna.ba

Đonlagić je ustvrdio kako saziv Vijeća ministara na čelu sa Zoranom Tegeltijom vrši “tihu blokadu” institucija, te da je “nevjerovatno da je tako mali broj prijedloga došao u parlamentarnu proceduru”.

Pa mi smo samo kao klub zastupnika imali više prijedloga zakona nego samo Vijeće ministara.

Dženan Đonlagić, 26.7.2021.

Podsjećamo, Istinomjer je ranije neistinitom i poluistinitom ocijenio tvrdnje Predraga Kojovića i Sabine Ćudić o broju prijedloga zakona upućenih u donji dom državnog Parlamenta. Također, neistinite tvrdnje o broju upućenih zakona u Predstavnički dom PSBiH imali su Mirko Šarović i Zoran Tegeltija.

Aktuelni saziv Vijeća ministara imenovan je 23.12.2019. godine, a prvi prijedlog zakona dostavljen je Predstavničkom domu PSBiH 4. marta 2020. godine. Prema podacima dostupnim na zvaničnoj web stranici PSBiH, Vijeće ministara je u Predstavnički dom PSBiH do sada dostavilo ukupno devet zakona i prijedloga izmjena zakona:

Klub poslanika DF-a čine Dženan Đonlagić (predsjedavajući Kluba), Zlatan Begić (zamjenik predsjedavajućeg Kluba), Enver Bijedić i Vlatko Glavaš. Od 6.12.2018. godine, kada je bila konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH, Klub poslanika DF-a uputio je osam prijedloga zakona:

Budući da je trenutni saziv Vijeća ministara uputio jedan više prijedlog zakona u Predstavnički dom PSBiH od zastupnika iz Kluba DF-a, Istinomjer tvrdnju Dženana Đonlagića, da je spomenuti klub u državnom Parlamentu “imao više prijedloga zakona od Vijeća ministara”, ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!