Neistina

Kojović neistinito o broju zakonskih prijedloga upućenih državnom parlamentu

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović, gostujući u programu BHRT-a, iznio je neistinitu tvrdnju o broju upućenih prijedloga zakona Vijeća ministara i Kluba Naša stranka – Nezavisni blok u državni parlament.

Fotografija: N1

Kojović se osvrnuo na rad Vijeća ministara, te je ustvrdio kako je klub u državnom parlamentu “podnio dva puta više zakona i prijedloga”.

Naš klub u državnom parlamentu je podnio dva puta više zakona i prijedloga, i ima usvojenih nego cijelo Vijeće ministara.

Predrag Kojović, 29. 6. 2021.

Podsjećamo, Istinomjer je ranije poluistinitom ocijenio sličnu tvrdnju zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabine Ćudić. Također, neistinite tvrdnje o broju upućenih zakona u Predstavnički dom PSBiH imali su Mirko Šarović i Zoran Tegeltija.

Aktuelni saziv Vijeća ministara imenovan je 23. 12. 2019. godine, a prvi prijedlog zakona dostavljen je Predstavničkom domu PSBiH 4. marta 2020. godine. Prema podacima dostupnim na zvaničnoj web stranici PSBiH, Vijeće ministara je u Predstavnički dom PSBiH do sada dostavilo ukupno devet zakona i prijedloga izmjena zakona:

Klub poslanika Naša stranka – Nezavisni blok čine Predrag Kojović (predsjedavajući), Aida Baručija (zamjenica predsjedavajućeg), Mirjana Marinković – Lepić i Damir Arnaut. Potrebno je naglasiti da je Damir Arnaut član Naše stranke od 28. 1. 2020 godine, nakon što je prethodno obavijestio rukovodstvo Saveza za bolju budućnost BiH da istupa iz te stranke. Uzimajući u obzir činjenicu da je do 20. 1. 2020. godine Arnaut bio član SBB-a, Istinomjer zakone predložene u tom periodu nije uzimao u obzir prilikom utvrđivanja broja zakona upućenih na dnevni red od Kluba Naša stranka – Nezavisni blok. Od 6. 12. 2018. godine, kada je bila konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH, Klub Naša stranka – Nezavisni blok uputio je također devet prijedloga zakona:

Budući da je trenutni aktuelni saziv Vijeća ministara uputio jednak broj prijedloga zakona u Predstavnički dom PSBiH kao i zastupnici iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok, Istinomjer tvrdnju Predraga Kojovića da je pomenuti klub u državnom parlamentu “podnio dva puta više zakona i prijedloga od Vijeća ministara” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!