Ispunjeno

Kazne za poslodavce koji ne plate rad za prvomajske praznike

Uoči ovogodišnjih prvomajskih praznika premijer Kantona Sarajevo (KS), Edin Forto i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP), Fahir Halilović najavili su pojačane inspekcijske kontrole i kazne za poslodavce koji radnicima/cama ne plate prekovremeni rad za 1.i 2. maj.

Kantonalni premijer Edin Forto rekao je krajem aprila ove godine kako će svaki vid kršenja Zakona o radu FBiH, za vrijeme praznika, biti sankcionisan.

Zakon o radu FBiH nije rekao da se ne smije raditi za praznike, ali oni moraju da budu plaćeni adekvatno, zakon je jasno propisao kako. Poseban apel upućujem i kompanijama iz trgovinskog sektora da se pridržavaju pravila o radnom vremenu na dan praznika.

Edin Forto, 29.04.2019.

Direktor KUIP-a Fahir Halilović, u svom obraćanju na preskonferenciji koja je održana o ovom pitanju, najavio je kako će na terenu 1. i 2. maja biti “razne inspekcije pri ovoj instituciji” koje će “nadzirati povredu zakona o radu i kršenje pravilnika o slobodnim danima”.

Naših je 25 inspekcija. KUZIP će pojačano nadzirati za vrijeme prvomajskih praznika (…) ključnu ulogu će zauzeti i nadzor inspekcije rada kada je riječ o Zakonu o radu koji ne zabranjuje rad radnika za vrijeme državnih praznika, ali propisuje da radnik ima pravo na povećanje plate ako radi takve praznike. Ako poslodavac ne bude vodio ovakve evidencije, ili ako ne stavi na uvid inspektorima evidencije o radnom vremenu radnika, bit će sankcionisan.

Fahir Halilović, 29.04.2019.

Vlada KS objavila je 18. maja ove godine pregled aktivnosti koje je KUIP obavio 1. i 2. maja.

Tokom državnog praznika 1. i 2. maja, kantonalni inspektori rada su evidentirali da je kod 48 poslodavaca u 463 poslovne jedinice radilo 4.957 radnika. Poslodavcima je naloženo da po isplati plaće za mjesec maj 2019. godine, a najkasnije do 30. juna 2019., dostave inspektorima na uvid dokaz o uvećanju plaće radnicima koji su radili na dane praznika. U slučaju da to ne učine, bit će im propisana novčanu kaznu od 1.000 do 3.000 KM za pravna lica, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe, kako je propisano Zakonom, javljaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Saopćenje, Vlada KS, 18.05.2019.

Obzirom da je kantonalna inspekcija bila na terenu, evidentirala nepravilnosti, te naložila poslodavcima da radnicima/cama plate prekovremeni rad i o tome dostave dokaz nadležnoj inspekciji, Istinomjer će ovom obećanju Vlade KS dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!