Neispunjeno

Kasipović o troškovima putovanja premijerke RS u SAD

Anton Kasipović najavio je da će Vlada RS uskoro imati “potpunu informaciju” o troškovima putovanja Željke Cvijanović u Washington na inauguraciju Donalda Trumpa. Skoro 20 dana kasnije, Vlada RS još nije ponudila javnosti nikakav konkretan podatak o tome.

Predsjednica Vlade, koliko ja znam, budući da su u vrlo kratkom vremenu bila dva putovanja, informisala je Vladu usmeno o suštini svojih putovanja. Uvjeren sam da će u vrlo kratkom vremenu Vlada imati kompletnu i potpunu informaciju vezano za troškove putovanja. Uobičajeni je način, uobičajeno je putovanje… naravno, svako putovanje predsjednice prati odluka Vlade, putni nalog i izmirenje svih troškova prema tom putnom nalogu.

Anton Kasipović, 07.02.2017.

 

Na 16. sjednici Narodne skupštine RS, poslanik PDP-a, Branislav Borenović, postavio je sljedeće pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru pravde Republike, Antonu Kasipoviću:

Koje beneficije će tačno Republika Srpska imati od njenog boravka, da nam nabrojite o kojem se iznosu finansijske pomoći ili podrške radi kada je u pitanju RS, i da li je moguće dobiti puni finansijski izvještaj boravka Predsjednice Vlade i njene delegacije u SAD, vezano za troškove?

Branislav Borenović, 07.02.2017.

 

Kasipovićev odgovor, da će informacija o troškovima putovanja Željke Cvijanović na inauguraciju Donalda Trumpa, biti dostupna “u vrlo kratkom vremenu”, provjerili smo poslavši upit Vladi RS nekoliko dana nakon 16. sjednice NSRS. Odgovor koji smo zaprimili ne sadrži nikakvu konkretnu informaciju o navedenim troškovima. Štaviše, u njemu je samo ponovljena konstatacija koju je Vlada RS objavila u saopštenju izdatom još 20.01.2017, na sam dan putovanja premijerke RS u SAD:

 

Troškovi putovanja i boravka delegacije Vlade Republike Srpske, koju je predvodila predsjednica Vlade Republike Srpske g-đa Željka Cvijanović a povodom inauguracije novog predsjednika SAD-a Donalda Trampa, identični su onima koje podrazumijeva boravak u Sjedinjenim Američkim Državama u svrhu održavanja sastanaka sa predstavnicima međunarodnih finansijskih organizacija, s tim što su troškovi ovog konkretnog boravka umanjeni za troškove hotelskog smještaja.
Biro za odnose s javnošću Vlade RS, 24.02.2017.

 

Zahtjev za uvid u putni nalog je odbijen, sa obrazloženjem da “kretanje predsjednice Vlade, kao štićene osobe, podrazumijeva i određene bezbjednosne aspekte, te Vam iz tih razloga nismo u mogućnosti predmetnom zahtjevu udovoljiti.” Iako nismo dobili odgovor na pitanje o visini troškova, niti prikaz istih, iz Vlade RS su napomenuli da se evidencija o putnim nalozima i troškovima vezanim za službena putovanja vrši u skladu sa Uredbom o naknadama za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u javnom sektoru Republike Srpske i da ovi troškovi podliježu redovnoj reviziji. (Cijeli odgovor Vlade RS dostupan je na ovom linku.)

 

Putni troškovi se, međutim, u revizorskim izvještajima tretiraju samo zbirno, te iz njih nije moguće dobiti potpunu informaciju o troškovima svakog pojedinačnog putovanja, niti zaključiti koliko košta često pominjano “održavanje sastanaka sa predstavnicima međunarodnih finansijskih organizacija”. Zanimljivo je da je, u posljednjem revizorskom izvještaju za Generalni sekretarijat Vlade RS, naglašeno da za najmanje 5.646 KM troškova za “ugostiteljske usluge delegacija na službenim putovanjima” u okviru stavke “reprezentacija u inostranstvu”, nisu podneseni dokazi da su troškovi nastali u službene svrhe, zbog čega je revizor izdao sljedeću preporuku:

 

Preporučuje se Generalnom sekretaru da u cilju efikasnijeg korišćenja budžetskih sredstava namijenjenih za službena putovanja obezbijedi adekvatna rješenja, odluke i izvještavanja o svrsi, relaciji i vremenu provedenog službenog putovanja.

Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Generalnog sekretarijata Vlade RS, 09.03.2016,

 

S obzirom da su upravo to informacije koje Vlada RS već mjesec dana odbija objaviti u vezi sa putovanjem Premijerke RS u Washington DC, čini se da ova revizorska preporuka nije najozbiljnije shvaćena. Kako ni 17 dana nakon Kasipovićeve najave Vlada RS nije objavila informacije o ovim troškovima, niti ih je objelodanila u odgovoru na upit Istinomjera, ovo obećanje ocjenjujemo neispunjenim.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!